Hoe bereid je stoofvlees?

Maak gelijk veel stoofvlees!

Als je stoofvlees maakt, kan je het beste in ieder geval een kilo, maar liever nog twee, drie of vier kilo tegelijk te maken.

Je moet stoofvlees heel lang stoven voor het beste resultaat, en dit heeft tijd nodig, en dat kost natuurlijk energie. Ik maak altijd een pan vol en doe het in porties met jus in de diepvries, zodat je altijd wanneer je er maar zin in hebt een lekker stukje stoofvlees kunt eten. Alleen maar even opwarmen in een pannetje met de jus. Dan heb je ineens tijd over!

Het allerbelangrijkste is om niet te mager vlees te kopen, bv. sukadelappen, braadlappen of klapstuk. Of natuurlijk het kant en klare Hacheevlees. Dan hoef je het ook niet meer te snijden. Of kies uit ons complete assortiment stoofvlees Wil je het een keer echt anders doen, kies dan ons wilde Herten stoofvlees. Zo van de Veluwe! Haal het vlees op tijd uit de koelkast en laat het op temperatuur komen.

De Basis

Zet je oven aan op 70-80 Graden. Plaats een (grote) liefst gietijzeren pan op je fornuis en smelt hierin margarine of boter. Reken op 250 gram per 1 kg vlees. Bestrooi ondertussen het vlees met zout en peper, en eventueel andere kruiden en specerijen.

Wacht tot de boter bruin en bijna uitgebruist is. Doe je vlees in de pan en bak het vlees in een paar minuten bruin aan. Snipper een uitje en fruit die nog even mee.

Voeg dan in ieder geval iets met een zuurgehalte toe (azijn, tomaat, wijn) omdat daardoor het bindweefsel beter wordt afgebroken en je vlees malser wordt. Blus verder af met vocht (bouillon, wijn, tomatensap) afhankelijk van het gerecht dat je wilt maken. en zorg dat je vlees net onder staat.

Voeg kruiden naar smaak toe, zoals bijvoorbeeld laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes, kaneel, steranijs, etc. Zet met het deksel een heel klein beetje schuin op de pan in de voorverwarmde oven. Laat het voor de aankomende 8-10 uur in de oven staan, waardoor je het vlees gaar laat stoven op een lage temperatuur.

Ondertussen kan je gewoon andere dingen gaan doen, maar kijk wel om de 2-3 uur even hoe het gaat. Voeg eventueel wat vocht bij, als er teveel verdampt is, en doe de deksel helemaal op de pan. Je huis zal echt super lekker gaan ruiken, en het stoofvlees wordt hoe dan ook mals!

Recept Hachee

Hierbij alvast een van m’n favoriete recepten voor traditioneel Hollandsche Hachee. Dit is gebaseerd op één kilo vlees, wil je met dezelfde moeite meer maken? Verdubbel dan gewoon alle ingrediënten.

klapstuk of runderborst van biologisch rund, gemarmerd stoofvlees voor bij de hutspot

Wat te kopen:

1 kilo stoofvlees naar keus of hacheevlees
1 kg uien in halve ringen
2 teentjes knoflook fijngehakt
scheutje azijn
1 glas rode wijn
500 ml bouillon
4 laurierblaadjes
4 kruidnagels
20 gr maïzena
150 gr boter
zout
peper

Wat verder nodig:

braadpan

Wat te doen:

Om goed mals stoofvlees te krijgen is het super belangrijk om lang te sudderen en een zuurtje toevoegen, daarom doen we dat in dit recept met wat azijn en rode wijn.

Kruid het vlees met peper en zout en eventueel andere kruiden en specerijen naar smaak. Zet je braadpan op het vuur en verhit daarin de boter. Braad het vlees aan alle kanten bruin op een hoog vuur en vervolgens schep je het vlees uit de pan, maar laat de boter zitten. Voeg de uien en knoflook toe, en bak dit aan. Draai je vuur lager en voeg vervolgens de wijn, laurierblaadjes, kruidnagel toe.

Dit laat je even doorgaren en dan bouillon toevoegen. Zorg dat het vlees onder het vocht staat, en desgewenst kan je nog wat water toevoegen. Zet op de kleinste pit, op de laagste stand (of in de voorverwarmde oven op 80- 90 graden met de deksel op de pan) voor minimaal 3 uur.

Proef of het vlees zacht genoeg is, of anders laat je het nog 1 of 2 uur langer in de oven. Om het vocht te binden voeg je op het laatst de maizena toe. Hiervoor doe je de maïzena in een bakje met een klein beetje koud water. Dit roer je goed door, en meng je pas daarna in de pan met de hachee. Goed roeren en nog een paar minuten door laten koken.

Serveer met gekookte kruim-aardappels, rode kool en een zelfgemaakte appelcompote.

Geïnspireerd geraakt? Dan is het Oma’s draadjesvleespakket voor jou het ideale pakket!

Scroll naar boven