Bottenbouillon (met veel gelatine)

van biologische grasgevoerde runderen

Recept voor 8 a 10 personen

Bereiding stap voor stap

  1. Doe de botten (plus schenkel of ossenstaart etc.) samen in een grote pan
  2. Schenk er water bij tot ze onder staan. Voeg de (appel)azijn toe
  3. Laat een uurtje staan (azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken)
  4. Voeg de uien, wortels en bleekselderij toe (plus eventuele andere groenten)
  5. Schenk er net zo veel water bij tot alles onder komt te staan
  6. Breng nu het geheel aan de kook
  7. Schep het schuim af
  8. Voeg daarna de specerijen toe
  9. Zet het fornuis pan op de laagste stand (eventueel op een plaatje) en laat de bouillon zo lang mogelijk trekken (12 uur is prima, maar je kunt het zelfs tot 72 uur laten trekken)
  10. Schep de grote stukken uit de pan en zeef de bouillon.
  11. Laat de bouillon vervolgens afkoelen. Je zult zien dat het dik wordt als pudding.
  12. Je kunt het nu in de koelkast bewaren, of vries een deel in voor later.

Alle Ingrediënten in 1 keer bestellen

Ingrediënten

  • 1,5 – 2 kg runderbotten (voeg ossenstaart, schenkel of rundertong toe voor extra gelatine, collageen, etc.)
  • 2 wortels, zeer grof gesneden (en eventuele andere groenten die je nog hebt liggen en eigenlijk niet meer mooi zijn)
  • 2 uien, zeer grof gesneden
  • 1 prei
  • 2 of 3 stengels bleekselderij
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl (geplette) peperkorrels
  • Zeezout naar smaak (ongeveer 2 tl)
  • 6 tenen knoflook
  • stengeltje lavas (maggiplant)
  • half bosje peterselie
  • 6 takjes tijm
  • 2 el (appel)azijn
  • Water
Scroll naar boven