Dirk de Bruin
Energie, werklust en sociaal bewogen
Een bonk tomeloze energie en werklust met een groot sociaal bewogen hart. Geboren in 1983 in de bloesemrijke Betuwe, onder de rook van Tiel. Zijn wieg (en dat van 4 broers en 6 zussen) stond in het oudste dorp van Nederland: Wadenoijen. Nummertje 9 is Dirk in dit grote arbeidersgezin. En dat betekent al heel jong aanpakken! Met veel hongerige monden en niet veel geld moet je vooral heel praktisch zijn.
Circulair georganiseerd
Het reilen en zeilen van het gezin De Bruin is daarom al behoorlijk ‘circulair’ georganiseerd. Ver voordat iemand begrijpt wat circulair precies betekent. Een grote moestuin voorziet in verse groente en fruit. Natuurlijk wordt er niks weggegooid, de kinderen helpen dan ook al jong mee met wecken, sap maken, drogen en invriezen.
Het toompje kippen om het huis garandeert verse eieren en er scharrelen ook een kalkoen en wat konijnen in de ren. De kinderen mogen er rustig mee knuffelen, maar de boodschap is duidelijk: raak er niet teveel aan gehecht, want ze gaan net als Flappie op een bepaald moment echt aan een spijker in de schuur… We zeiden het al, praktisch.
Bij huize De Bruin is geen ruimte om zelf koeien of varkens te houden. Daarom koopt het gezin vier keer per jaar een half rund bij een lokale biologische boer. De koe gaat vervolgens naar de slacht bij een plaatselijke slager en, helemaal volgens de ‘van kop tot staart’ filosofie, worden echt alle delen van de koe gebruikt. Iedereen helpt mee om het vlees in kleine stukken te verpakken en in te vriezen. En hetzelfde gebeurt ook een paar keer per jaar met een varken!
Zijn roeping gevonden
Dirk gaat al jong aan het werk. Op z’n veertiende begint hij als stratenmaker en een dag per week naar school in Utrecht (Weg & Waterbouw opleiding). ’s Avonds klust hij nog bij in de fruitteelt en werkt hij achter de bar in het plaatselijke cafe. Nee, Dirk zit zich zelden te vervelen.
Dat tempo gaat zo een aantal jaar door, tot hij op twintigjarige leeftijd in de Zorgsector belandt. Dirk lijkt zijn roeping te hebben gevonden in het Sociaal Pedagogisch Werk. Hij groeit door naar een management positie in zorg en welzijn en houdt zich daarbij bezig met Supervisie en Intervisie, Transactionele analyse, Neuro Linguïstisch Programmeren en Systemisch werken.
Hij ontmoet ondertussen de vrouw van zijn leven in de persoon van Aaffiena en krijgt samen met haar drie prachtige kinderen; Joost, de oudste en een tweeling genaamd Nikkie en Jens. Het jonge gezin De Bruin woont op een locatie van Zorgstichting Phusis in Oosterwolde, samen met vijf bewoners met een hulpvraag. Dirk en Aaffiena voorzien daar in een zinvolle dagbesteding en ambulante zorgverlening voor deze mensen.
Positieve energie en blik op de toekomst
In deze hoedanigheid komt Dirk in contact met Henry van het toenmalige Natuurlijk Beheer (nu Zorg & Natuur). Hieruit ontstaat uiteindelijk een vruchtbare samenwerking tussen Natuurbeheer en Zorg.
Gedeelde interesses als aandacht voor een duurzame en circulaire economie, sociale betrokkenheid, biologische voeding en regionaal opereren bleken een solide basis om samen verder te gaan.
De nieuwe aanpak slaat aan en de klantenkring groeit. Na een tijdje neemt Durk Oost de belangen van Henry over en biedt Dirk alle kansen om het bedrijf steeds meer naar eigen idee vorm te geven. Na anderhalf jaar is het moment aangebroken waarop Durk Oost met een gerust hart een stapje opzij doet.