Haantjes en Leghennen

blad icoon rechts

Vroeger was het heel normaal om zowel kippen als haantjes te houden, maar na WOII moest alles ineens efficiënter en goedkoper. Daarom zijn er tegenwoordig ‘gespecialiseerde’ kippenrassen; Legkippen die veel eieren leggen (maar slecht bevleesd zijn) en vleeskippen die in korte tijd veel vleesaangroei hebben (maar weinig eieren produceren).

de-haantjes-mogen-samen-opgroeien-met-de-hennetjes

Wij verkopen scharrelvlees van het kippenras “Les Bleues”

Dit is een oud ras dat weliswaar minder eieren legt dan een echte legkip, maar wel redelijk wat vlees ontwikkeld. De haantjes worden dan ook niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes.

Het kippenvlees van de leghen is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.

De zogenaamde legkip groeit langzaam. Normaal gesproken worden de haantjes van dit ras direct uit het ei gedood om als diervoeder te dienen (voor bijvoorbeeld dierentuinen), omdat ze als nutteloos worden gezien. Dat vinden wij echter totaal onzinnig. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en goed (biologisch) voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.

Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. Daarom hebben zij gekozen voor het kippenras ‘Les Bleues’. Dat is een oud ras dat weliswaar minder eieren legt dan een echte legkip, maar wel redelijk wat vlees ontwikkeld. De haantjes worden hier dan ook niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes.

De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken). Dan worden ze vechtlustig en door hormonale verandering wordt het vlees minder mals. Een klein aantal hanen mag overigens wel verder opgroeien. Deze volwassen dieren leven tussen de leghennen en bewaren de rust in de pikorde. Bovendien slaan ze alarm bij onraad en dreiging van roofvogels.

Er is momenteel nog geen regelgeving voor het vlees van deze opfokhaantjes. Het keurmerk biologisch mag daarom niet gebruikt worden, ondanks dat het vlees van de leghennetjes waartussen ze opgroeien wel biologisch is.

De hennetjes gaan rond de twintig a eenentwintig weken voor het eerst eitjes leggen. Zij blijven plusminus veertien maanden actief, tot de opbrengst mindert en ze geslacht worden. Het kippenvlees van de leghen is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt.

Oranjehoen scharrelkip
biologisch-vlees-van-kippenras-Les-Bleues

Bekijk hier onze kippenvlees producten

Scroll naar boven