Geen water in onze kipfilet

Er zit geen water in onze kipfilet. nu ja, wel het vocht wat er van nature in zit, maar we injecteren ons kippenvlees niet met water om het sappiger te maken of om zo geld als water te verdienen. Welk kippenvlees we wel verkopen? Eerlijk kippenvlees van Oranjehoen, Polderhoen en van de kippen van Lankerenhof.

Geen water in de kipfilet

Keuringsdienst van waarde: waterkip

Op 28 februari maakt de Keuringsdienst van waarde (een televisieprogramma op NPO) een uitzending over de zogenaamde ‘waterkip’. Kipfilet die voornamelijk in de horeca wordt gebruikt waar wel tot 30% water in zit. Maar hoe stop je nu water in kipfilet? Met een machine met injectienaalden, water, plantaardige vezels en E-nummers. Kijk deze aflevering terug

Soja kip

Wat verder opvalt in deze uitzending is dat een producent van kippenvlees producten met water vertelt dat kippen die alleen maar soja eten een andere vleesstructuur hebben. Dat juist om dit kippenvlees smakelijk te maken er water injecties nodig zijn. Dat dit kippenvlees anders te droog is om lekker van te kunnen eten.

Sappige kipfilet

Het einde laat van de aflevering laat nog iets opvallends zien. De waterkipfilet wordt geproefd en inderdaad een stuk sappiger en malser dan een gewone kipfilet die voor 100% uit kip bestaat (in tegenstelling tot 70% kip, 30% water en E331, E500, plantaardige vezels, maltodextrine en zout). Voor producenten van kippenvlees een handige manier om hun product én lekkerder te maken en er meer geld aan te kunnen verdienen.

Kipfilet zonder water

We verkopen geen kipfilet met water. We verkopen alleen kippenvlees van Oranjehoen kippen, Polderhoen kipfilet en van de kippen van de Lankerenhof. De laatste 2 zijn langzaam groeiende dieren ut de biologische veehouderij. Oranjehoen kippen zijn scharreldieren. Na het slachten worden de kippen verwerkt tot eerlijke producten. We voegen in het proces van slachten, snijden en verpakken niets toe.

Bereidingswijze biologische kipfilet

Om te voorkomen dat de biologische kipfilet droog  is bak je onze kipfilet korter dan normaal 3 minuten hooguit per kant, absoluut niet langer. Er zit minder vocht in dan in vleeskuikens, waardoor het product sneller droog is dan gangbare kipfilet. En de producten zijn vrij van toevoegingen om de kipfilet sappiger te maken. Twee redenen waardoor de biologische kipfilet droog kan uitvallen. Een goed alternatief voor deze filet is Sous-vide garen. Al onze vleesproducten kunnen in de originele verpakking waar ze in worden geleverd sous-vide worden opgewarmd.

Oranjehoen kipfilet

We hebben ook kipfilets van de Oranjehoen kippen in onze webshop, die komt van andere kippen, net zo duurzaam alleen iets vetter waardoor de smaak en malsheid anders is. Oranjehoen kippen krijgen reststromen uit de biologische akkerbouw te eten (geen soja!). Zo krijgen deze kippen hun oranje kleurtje (voornamelijk door de rode bieten en kurkuma).

Ouderwetse smaken

Misschien is onze eerlijke kip dan niet zo sappig en mals als de bewerkte waterkippen. Wij geloven nog steeds dat al dat gerommel met onze voedingsmiddelen nergens goed voor is. We moeten met elkaar weer leren dat niet alles smaakt alsof het uit de fabriek komt. De ouderwetse smaken, onbewerkte producten en ambachtelijk geproduceerd vlees dat moet weer het allerlekkerste worden. Het meest voedzaam is het in elk geval en wel zo fijn dat je weet dat wanneer je kipfilet koopt, je ook 100% kippenvlees zit te eten. Al onze kipproducten bekijk je hier online.

Scroll naar boven