Deel

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Kippenlever van het haantje

(5 klantbeoordelingen)

3,22 incl. BTW

Beschikbaarheid: Op voorraad

Het biologische vlees van de leghen en haan is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.

285 gram

kiloprijs € 11,29

SKU 1133 Categorie:
GTIN: 6017438510555
Brand: Zorg en Natuur

Gezond, ontzettend lekker en veelzijdig

Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Er is voor alle smaken wel een leuk recept te vinden. Je moet het gewoon een keer proberen!

Bereidingstip

Gouden stelregel bij het klaarmaken van kippenlevertjes is: nooit te snel of op een te hoog vuur bakken, dan wordt lever taai en droog.

  • Een gezond levertje van een kip die buiten heeft kunnen lopen en biologisch voer heeft gegeten, bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer.
    Lever is daarmee een belangrijke aanvulling binnen een gebalanceerde voeding. Vitamine A is goed voor je gezichtsvermogen, een gezonde celdeling en je vruchtbaarheid. Terwijl de familie van vitamines B een zege zijn voor je hersenfunctie, concentratievermogen, humeur, immuunsysteem, spijsvertering en energielevel. Voor je skelet heb je vitamine D nodig, het bevordert de calciumopname in je botten. Ook je afweersysteem, ogen en organen zijn gebaat bij vitamine D. Koper en ijzer heb je juist weer nodig voor je schildklierfunctie.
  • Lever en levertraan zijn de een van de weinige bronnen waarin deze vitaminen in ruime hoeveelheden voorkomen. Je hoeft weinig van te eten om voldoende binnen te krijgen.
  • Degenen die redelijk bekend zijn met het functioneren van de lever zullen nu vragen: Maar een lever ontgift het lichaam, eet je dan niet de gifstoffen juist op? Het klopt inderdaad dat de lever ontgift, maar een gezonde lever houdt geen gifstoffen vast. En gezonde dieren hebben gezonde levers. Zoals ik eerder al zei, als een dier veel heeft kunnen bewegen, liefst buiten, en gezonde voeding heeft gekregen en niet volgespoten is met antibiotica, heb je een gezond dier en dus een gezonde lever. Biologisch is dus het beste. En omdat je met twee porties kippenlever per week al een heel aardig eind opschiet, valt dat dus qua kosten best mee.

Zelf jus of leverpate maken?

het is heel makkelijk met deze tips

Helaas houdt niet iedereen van lever. Het is ook een ‘acquired taste’. Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht. Hierdoor heb je een dikke, krachtige jus. Met gebakken ui en een stukje vlees erbij is dat zeer smakelijk! Anders is het erg lekker om lever met wat ui en een appeltje langzaam te laten sudderen. Gouden stelregel bij het klaarmaken van kippenlevertjes is: nooit te snel of op een te hoog vuur bakken, dan wordt lever taai en droog.

Ook kun je prima zelf leverpate maken. Vaak is dit gezonder en voedzamer dan de paté die je in de winkel koopt. Dit is een combinatie van gekookte, gepureerde lever met een verhouding van 2 op 1 lever op boter. Dus 500 gram lever op 250 gram boter. Samen pureren, kruiden en zout naar smaak toevoegen en op laten stijven in de koelkast.

Wie houdt hier nog meer heel erg (niet) van lever?

Waar komen de haantjes vandaan? Lees hier verder over “Les Bleues”

De haantjes groeien op bij biologische pluimveehouderij ‘De Lankerenhof’. Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. Daarom hebben zij gekozen voor het kippenras ‘Les Bleues’. Dat is een oud ras dat weliswaar minder eieren legt dan een echte legkip, maar wel redelijk wat vlees ontwikkeld. De haantjes worden hier dan ook niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes. De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken).

Er is momenteel nog geen regelgeving voor het vlees van deze opfokhaantjes. Het keurmerk biologisch mag daarom nog niet gebruikt worden, dit ondanks dat het vlees van de leghennetjes waartussen ze opgroeien wel biologisch is.

Gewicht0.285 kg

5 beoordelingen voor Kippenlever van het haantje

5 sterren
80%
4 sterren
0%
3 sterren
20%
2 sterren
0%
1 ster
0%
Powered by Customer Reviews plugin
Showing 1 of 5 reviews (3 star). See all 5 reviews
  1. Anita (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Nog niet gegeten

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…

Nieuwsbrief

We willen u maandelijks verrassen met aanbiedingen, ontwikkelingen op natuurgebied, onze Zorgboerderij, en informeren over onze grazers!
Scroll naar top