Scharrelkip

Gezond vlees van scharrelkip

Welke kip zet jij op tafel? Wij kiezen in onze winkel voor kip die klopt. Zoals de biologische kip en Leghaantjes van De Lankerenhof, of de scharrelkip Oranjehoen van Leenders. Het is een bewuste keuze voor gezonde, eerlijke kippen die met respect voor dier en milieu worden gehouden, zonder gegoochel met antibiotica of hormonen. Zeker niet onbelangrijk is dat het ook heel smaakvol kippenvlees betreft.

De oranjehoen van Leenders is een van origine Oostenrijks kippenras. De duurzame kip kleurt oranje, ook na de bereiding vanwege het unieke, lokale voer. Daarin zitten circulaire wortels, rode biet, kurkuma en gedroogde kruiden zoals oregano. Er zit absoluut geen soja in het voer.

de-haantjes-mogen-samen-opgroeien-met-de-hennetjes

Biologische kip van De Lankerenhof

 

Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. Daarom hebben zij gekozen voor het kippenras ‘Les Bleues’. Dat is een oud ras dat weliswaar langzaam groeit en minder eieren legt dan een echte legkip, maar wel redelijk wat vlees ontwikkeld. 

De haantjes worden hier dan ook niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en goed biologisch voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.

Het kippenvlees van de leghen is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.

De hennetjes en haantjes van De Lankerenhof


De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken). Dan worden ze vechtlustig en door hormonale verandering wordt het vlees minder mals. Een klein aantal hanen mag overigens wel verder opgroeien. Deze volwassen dieren leven tussen de leghennen en bewaren de rust in de pikorde. Bovendien slaan ze alarm bij onraad en dreiging van roofvogels.

Er is momenteel nog geen regelgeving voor het vlees van deze opfokhaantjes. Het keurmerk biologisch mag daarom niet gebruikt worden. Het vlees van de leghennetjes is wel biologisch gecertificeerd.

De hennetjes gaan rond de twintig a eenentwintig weken voor het eerst eitjes leggen. Zij blijven plusminus veertien maanden actief, tot de opbrengst mindert en ze geslacht worden. Het biologische vlees van de leghen is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht en barst van de smaak. Ze zijn daarom zeer geschikt als soepkip (Souper hen).

Oranjehoen scharrelkip
biologisch-vlees-van-kippenras-Les-Bleues

Kippenvlees bereiden

Wanneer je het vlees van de filetjes op de juiste manier bereidt is het net zo veelzijdig te gebruiken als ‘gewone kipfilet’. Maar let op! De juiste bereiding houdt voornamelijk in dat je de filet maar heel kort hoeft te bakken. Net als een biefstukje, dus veel korter dan je gewend bent; maximaal 8 minuten. Dan heb je een heerlijk stukje vlees met een stevige bite.

Natuurlijk kun je de leghen filetjes ook in blokjes wokken of roerbakken. Hierbij geldt ook: zeer kort bakken! Om de gaartijd zo kort mogelijk te houden kun je het beste eerst de kipblokjes kort roerbakken, dan uit de wok halen en even in wat folie apart houden. Vervolgens wok je de groenten en voeg je eventuele saus toe. De kip gaat er pas als allerlaatste bij.

Oranjehoen kippen

Scharrelvlees van de Oranjehoen


De ‘Oranjehoen’ is een van oorsprong langzaam groeiend Oostenrijks vleeskippenras van Leenders. Bij deze energie-neutrale kippenboerderij leven de mooi bevleesde scharrelkippen in ruime stallen met volop scharrelruimte in overdekte buitenplaatsen.

Bij Leenders worden de scharrelkippen niet biologisch gehouden. De nadruk ligt hier op een circulaire bedrijfsvoering. De ‘Oranjehoen’ wordt bijvoorbeeld gevoerd met restproducten uit de kringlooplandbouw, zoals wortel, kurkuma, oregano, knoflook en rode biet. Als gevolg van dit bijzondere dieet is het vlees van het oranjehoen prachtig mals, iets zoetiger van smaak en …. oranje-achtig van tint.

Scroll naar boven