Met schenkels van de Schotse Hooglander of Black Angus.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Over het stoofvlees gaat een geurig mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie; de gremolata. En voor erbij? Bijvoorbeeld een smeuige risotto of polenta en een eenvoudige groene salade
Dit heb je nodig
Voor het vlees:
3 runderschenkels, op kamertemperatuur (wanneer je ze opbindt met keukendraad dan blijven ze heel tijdens het stoven)
Zout/peper/bloem
Olijfolie voor het bakken
3 tenen knoflook
Grote braadpan of afdekbare ovenschaal
Voor de saus:
1,5 grote ui, gesnipperd
1 kleine winterwortel, in dobbelsteentjes
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
250 ml. droge witte wijn
1 blik tomaten op sap à 400 gram
250 gram verse (cherry)tomaatjes
300 ml. runderbouillon
Kruidenbuiltje van peterselie, 2 kleine laurierbladen, flinke theelepel peperkorrels
1 theelepel suiker.
Voor de gremolata:
Rasp van 1,5 citroen
1 flinke teen knoflook, heel fijngehakt
klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
Zo ga je te werk:
Bestrooi het vlees met peper en zout en haal door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak 3 tenen knoflook tot ze goudbruin zijn. Haal er weer uit en bewaar voor later. Bak de schenkels om en om tot ze mooi bruin zijn. Haal de schenkels er uit en laat de olie erin.
Voeg een extra scheut olie toe en bak nu de ui, wortel en bleekselderij gedurende 4 minuten in de olie. Roer goed door. Giet nu de witte wijn erbij en laat het even op hoog vuur inkoken. Voeg vervolgens de tomaten, kruidenbuiltje, suiker en teentjes knoflook toe. Giet de helft van de bouillon erbij en meng alles door elkaar. Leg nu de schenkels weer terug in deze tomatensaus.
Plaats de pan/schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden C. en laat 1 ½ uur stoven. Haal dan de pan uit de oven en voeg wat bouillon toe wanneer het te droog wordt. Plaats terug in de oven en laat nog 1 uur stoven. Voeg de cherrytomaatjes toe en laat vervolgens het vlees nog zolang stoven tot het vlees zacht en gaar is (ongeveer ½ uur).
Schep bij het serveren een beetje gremolata over het vlees en serveer de rest er apart bij. Heerlijk met een smeuige risotto of een stevige polenta en een groene salade.