Recept Beef Wellington van de hele ossenhaas

Recept Beef Wellington van de hele ossenhaas

Beef Wellington is een waar meesterstuk! Voor dit fantastische gerecht gebruikt u de ossenhaas aan 1 stuk. Dit wil zeggen, 1 groot stuk van het meest malse deel van een rund. Hét stuk waar ook de tournedos, ofwel biefstuk van de haas, uit gesneden worden.

 

Met ons Beef Wellington recept komt de luxe ossenhaas helemaal tot zijn recht. Het vlees krijgt een heerlijk zachte structuur en wordt ontzettend mals.

 

Serveer het met uw favoriete wintergroenten door deze bijvoorbeeld 8-10 mee te roosteren in de oven. Maak deze Kerst treffer eventueel compleet met een portjus of andere (zelfgemaakte) saus.

Categorie Rundvlees
Niveau Geavanceerd
Goed voor 5 porties
Voorbereiding 45 minuten
Kooktijd 60 minuten
Bereidingstijd 105 minuten

Ingrediënten

1 ossenhaas à 1 kilo (aan 1 stuk van gelijke dikte)
1,5 el olie
45 g boter
150 g sjalotten
300 g champignons
300 g cantharellen
3 cm gemberwortel
2 tl tijmblaadjes
10 plakjes diepvries bladerdeeg
180 g rauwe ham, in dunne plakken
2 eierdooiers, losgeklopt
zout en peper

Instructies

Voorbereiding (Deze stappen kunt u eventueel ook een dag van te voren uitvoeren)
  1. Haal de ossenhaas uit de koelkast en laat deze even op kamertemperatuur komen. Haal ook de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien.
  2. Snij alvast de sjalotten, champignons en cantharellen fijn. Rasp ook alvast de gemberwortel.
  3. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het stuk rondom met zout en peper.
  4. Verhit de olie in een koekenpan. Zodra deze glinstert, voegt u de boter eraan toe. Zodra de boter bruin kleurt, legt u de ossenhaas in de pan. Bak het stuk in plusminus 3 minuten rondom bruin op hoog vuur.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen op een plank of schaal op het aanrecht.
  6. Zet het vuur lager en voeg de sjalotten, champignons en cantharellen toe aan het braadvocht. Bak even het zachtjes.
  7. Voeg ook de gember en tijm toe en bak alles tot het vocht verdampt is.
  8. Schep het geheel in een kom, breng naar wens nog op smaak met zout en peper en laat het afkoelen.
  9. Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot 1 grote plak waar de ossenhaas straks in gewikkeld kan worden. Leg de grote plak deeg op een stuk plasticfolie op het aanrecht.
  10. Bedek het deeg met de rauwe plakken ham. Leg de plakken zo neer dat het dezelfde breedte krijgt als de ossenhaas en met een lengte die genoeg is om straks het vlees rondom te wikkelen.
  11. Verdeel de eerder gemaakte vulling over de ham.
  12. Leg de ossenhaas in midden en wikkel het deeg, de vulling en ham met behulp van het plastic rond de ossenhaas. Druk alles goed aan en verwijder de folie.
  13. Bestrijk de uiteinden van het deeg met eierdooier en sla het deeg rond de vleesrol. Zorg ervoor dat het vlees helemaal in het deeg is verpakt en plak alle uiteinden goed aan elkaar.
  14. Vet een bakplaat in met boter of olie. Leg de rol, met de naad naar beneden, op de bakplaat.
  15. Bestrijk het deeg met de overgebleven eierdooier en versier het naar wens met vormpjes van bladerdeeg (zoals sterretjes, blaadjes, kerstboompjes). Deze kunt u er met water opplakken en weer insmeren met eierdooier.
  16. Vouw een stukje aluminiumfolie van plusminus 20x20 cm tot een vierkantje van 5x5 cm. Rol het vervolgens tot een pijpje. Maak voorzichtig een gaatje in het deeg en prik het pijpje tot in de vulling. Dit is het ‘schoorsteentje’ dat ervoor zorgt dat waterdamp tijdens het garen kan ontsnappen en het deeg niet zal knappen.
  17. Het zwaarste werk zit erop. Bewaar de Beef Wellington in de koelkast als u later verder gaat.
Bereiding
  1. Haal de Beef Wellington tijdig uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Bak de Wellington iets onder het midden in zo’n 40 minuten gaar. De gewenste kerntemperatuur is 55°C. Haal hem bij deze temperatuur uit de oven.
  4. Laat het meesterstuk nog zo’n 10 minuten rusten en nagaren. Eventueel losjes afgedekt onder aluminiumfolie.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten