Biefstuk met brood, ui en champignons

Biefstuk met brood, ui en champignons

Mijn schoonmoeder hield heel erg van koken. Ze was er altijd mee bezig, en las alleen maar kookboeken. Die werden in de kantlijn en op lege pagina’s helemaal volgeschreven met commentaar, aanpassingen en andere recepten. Fantastisch! Er doorheen bladerend kwam ik haar versie van ‘biefstuk op brood’ tegen. Het geheim zit ‘m in het low en slow laten carameliseren van de uien. Daardoor worden ze natuurlijk zoet, en krijgen héél veel smaak. Ik heb daar weer een variatie op gemaakt. Als je toch nog wat van de uien en champignons over hebt, kan je daar de volgende keer de jus weer mee verrijken.

Categorie Rundvlees
Niveau Gemiddeld
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 60 minuten
Bereidingstijd 70 minuten

Ingrediënten

4 mooie kogelbiefstukken
500 gr champignons
8 uien
4 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 dl witte wijn
250 gr boter
Zeezout en gemalen zwarte peper (uit de molen)
Een halfje van het lekkerste witbrood dat je kan vinden

Instructies

  1. Haal de biefstukken uit de koelkast en laat minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Zet een grote koekenpan op je fornuis, en laat warm worden. Snijd intussen de gepelde uien in ringen. Maak de champignons met een borstel schoon en snijd in plakjes.
  2. Doe 2/3e van de boter in de pan, wacht tot het gesmolten is, maar nog niet bruin. Doe de uien in de pan en roer een paar keer door elkaar. Voeg na 5 minuten de laurier, kruidnagel en een beetje zout toe, en draai je vuur op de laagste stand. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen. De uien moeten heel langzaan gaar worden. Als het wat te droog wordt, en het begint aan te bakken, giet je wat van de wijn erbij. Het duurt wel meer dan een uur voor ze goed worden.
  3. Zet een andere koekenpan op je fornuis, waar je de biefstukken in wilt bakken. Voeg nu de champignons toe aan de pan met uien, en gaar deze in een minuut of 5 onder af en toe roeren. Doe de rest van de boter in de biefstuk pan. Wacht tot het flink bruist, en bak de biefstukken maximaal 2 minuten aan elke kant. Draai om met een tang. Niet met een vork in het vlees prikken, dan lopen de vleessappen eruit, en wordt je biefstuk droog. Haal ze uit de pan en laat 4 minuten rusten in aluminiumfolie. Giet de ‘jus’ bij de uien en roer dit nog even door.
  4. Leg de biefstukken op de borden, bestrooi dan met peper en zout. Doe er twee lekkere scheppen ui/champignon bij, en serveer het met goed brood.

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten