Recept Bloedworst hete bliksem

Recept Bloedworst hete bliksem

Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht.
Het is een stamppot die bestaat uit aardappelen, zoete en zure appelen.
Het gerecht wordt doorgaans gegeten met bloedworst. Maar ook met wat spekjes erbij is het een lekkere Hollandse maaltijd

 

 

Categorie Varken
Keuken Nederlands
Gebruik Hoofdgerecht
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kooktijd 35 minuten
Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten

4 plakken bloedworst
spekblokjes 200 gram
1 kilo aardappelen
1 kilo zoete appels
1/2 kilo zure appelen
Reuzel of Ossenwit
zout/peper
eventueel wat bloem
1 à 2 uien (om toe te voegen eventueel) fijngesneden

Instructies

  1. De geschilde aardappelen in vieren snijden. De appelen, op 2 zure na, schillen, van het klokhuis ontdoen en in partjes snijden. De aardappelen en appels opzetten met weinig water met zout en gaarkoken in bijna een half uur. Dan alles fijnstampen en op smaak maken met veel versgemalen peper.
  2. Haal de bloedworst door de bloem. Spekjes en uien kunt u toevoegen voor wat meer smaak aan de stamppot. Bak de spekjes en de uien in een koekenpan met reuzel, en bak daarna ook de plakken bloedworst mee. Bak ze aan beide kanten bruin. Leg de gebakken bloedworst op een bord, en het spekmengsel even apart.
  3. De 2 achtergehouden appels schillen, boren en in plakken snijden. Deze na de bloedworst snel aan beide kanten bruinbakken. Op elke plak gebakken bloedworst een plak gebakken appel leggen. De resterende plakken appel op de hete bliksem leggen. Leg daarna de gebakken spekjes en ui over de hete bliksem stamppot.
  4. Mocht u niet van bloedworst houden, dan kan het ook met saucijzen of gehaktballen bereid worden.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten