Recept bottenbouillon maken (met veel gelatine)
Een eigen, gezonde bottenbouillon maken met grasgevoerd natuurvlees moeilijk? Niets is minder waar! Een bottenbouillon maken is eenvoudig, het kost alleen wat tijd.
Bottenbouillon is dé krachtige basis voor heerlijke soepen, jus of sauzen. Maak lekker veel, zodat u ook wat in de vriezer kunt bewaren voor later.
Voorbereiding
0 uren
Kooktijd
13:00 uren
Bereidingstijd
13:10 uren
Ingrediënten
1,5 – 2 kg runderbotten (voeg ossenstaart, schenkel of rundertong toe voor extra gelatine, collageen, etc.)
2 wortels, zeer grof gesneden (en eventuele andere groenten die je nog hebt liggen en eigenlijk niet meer mooi zijn)
2 uien, zeer grof gesneden
1 prei
2 of 3 stengels bleekselderij
3 laurierblaadjes
1 tl (geplette) peperkorrels
Zeezout naar smaak (ongeveer 2 tl)
6 tenen knoflook
stengeltje lavas (maggiplant)
half bosje peterselie
6 takjes tijm
2 el (appel)azijn
Water
Instructies
- Doe de botten (plus schenkel of ossenstaart etc.) samen in een grote pan
- Schenk er water bij tot ze onder staan. Voeg de (appel)azijn toe
- Laat een uurtje staan (azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken)
- Voeg de uien, wortels en bleekselderij toe (plus eventuele andere groenten)
- Schenk er net zo veel water bij tot alles onder komt te staan
- Breng nu het geheel aan de kook
- Schep het schuim af
- Voeg daarna de specerijen toe
- Zet het fornuis pan op de laagste stand (eventueel op een plaatje) en laat de bouillon zo lang mogelijk trekken (12 uur is prima, maar je kunt het zelfs tot 72 uur laten trekken) bij 80 graden, niet koken
- Schep de grote stukken uit de pan en zeef de bouillon.
- Laat de bouillon vervolgens afkoelen. Je zult zien dat het dik wordt als pudding.
- Je kunt het nu in de koelkast bewaren, of vries een deel in voor later.