Recept braadstuk met champignonsaus

Recept braadstuk met champignonsaus

Een braadstuk is gegarandeerd een feestelijk gerecht en een echte crowd pleaser voor bijvoorbeeld de Kerst. Voor dit braadstuk recept kunt u côte de boeuf, entrecote, tri tip of een ander groot braadstuk gebruiken van ongeveer 1.5 kilo. Allemaal heerlijk met een eigengemaakte champignonsaus!

Categorie Rundvlees
Keuken Nederlands
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 6-8 personen
Voorbereiding 1 uren
Kooktijd 1 uren
Bereidingstijd 1-2 uren

Ingrediënten

1,5 kilo braadstuk
20 gram kruiden tijm, salie, rozemarijn en oregano
120 gram ongezouten roomboter
500 gram kastanjechampignons
2 tenen knoflook
4 el bloem
400 ml runderfond of runderbouillon
100 ml slagroom

Instructies

  1. Haal het braadstuk 1 uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Snij de rozemarijn, oregano en salie fijn. Hou de tijm en 1 takje van de genoemde kruiden naar keuze apart voor garnering. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi het rondom met peper en zout en wrijf het in met de kruidenmix.
  3. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan op een middelgrote pit en bak het braadstuk op matig vuur in 10 minuten rondom bruin. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt.
  4. Zet het vuur laag en braad het vlees in 20 minuten rosé. Draai het vlees elke 5 minuten op een andere kant, zodat het gelijkmatig gaart.
  5. Neem het braadstuk uit de pan. Leg op een bord en laat het losjes afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.
  6. Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snij ze in plakjes of hou ze heel. Plet de knoflook. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm. Verhit de rest van de boter in een (steel)pan en bak de champignons, knoflook en tijm 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
  7. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur 5 min. garen. Roer regelmatig. Voeg de fond en slagroom toe en roer de aanbaksels los. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 5 min. koken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Snij het vlees in dunne plakken. Leg het achtergehouden kruidentakje erop en serveer met de saus.

Extra informatie

Bereidingstip:
De saus kunt u 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm voor het serveren op laag vuur.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten