Recept flat iron steak met zelfgemaakte rub
Bent u grillmaster, amateurkok of gewone barbecue liefhebber een beetje avontuurlijk aangelegd? Dan is dit recept het proberen waard.
Om te beginnen het vlees; De flat iron steak is een prachtig fijn dooraderd stuk vlees dat we in Nederland vooral kennen als sukade. “Maar dat is toch stoofvlees?”
Wat niet iedereen weet is dat wanneer de dikke zeen uit sukade wordt gesneden, er een paar prachtige stukken mals vlees overblijven. Vlees dat geen uren hoeft te stoven, maar dat u juist kort en heet moet grillen of bakken! En bij voorkeur rare of medium rare moet eten. Met alleen wat zout en peper is dit vlees al een feest op de barbecue.
Maar de flat iron steak leent zich ook heel goed voor avontuurlijke experimenten. Neem nou deze rub met koffie, chili en cacao. Op het eerste gezicht lijkt dit een bijzondere smaakcombinatie samen met vlees, maar het is echt ongelofelijk lekker.
Deze koffie rub werkt ook heel goed met andere steak varianten, zoals bijvoorbeeld de bavette.
Ingrediënten
Instructies
- Meng voor de koffie chili rub alle bovengenoemde ingrediënten samen in een kom. Roer goed door.
- Wrijf de flat iron steak rondom in met de kruidenrub en dek hem vervolgens af met vershoudfolie.
- Laat de rub zeker een uur intrekken terwijl het vlees ondertussen op kamertemperatuur komt.
- Wanneer u op kolen grillt, is nu de tijd gekomen om de barbecue aan te steken. Verdeel de kolen zo over de barbecue dat u zowel direct als indirect kunt grillen straks. Vergeet niet het rooster goed schoon te maken!
- Wanneer de barbecue op temperatuur is. Dat wil zeggen: zo’n 200 graden, en de kolen mooi grijs. Wrijf dan het rooster in met olie. Haal de vershoudfolie van het vlees en leg de ingerubde flat iron steak recht boven de kolen.
- Grill het vlees zonder te verplaatsen gedurende 3 minuten en draai het dan om.
- Heeft u een grote flat iron steak aan 1 stuk? Grill het vlees dan tot het een kerntemperatuur bereikt van 52 graden. De flat iron steak is dan medium rare; de optimale bereiding voor dit heerlijke stuk vlees.
- Zijn het kleine steaks? Draai dan na 2 minuten en haal ze vervolgens na nog eens 2 minuten van het vuur.
- Haal de steak van het vuur en laat nog even 5 minuten afgedekt met zilverfolie rusten op een snijplank
- Snijd het vlees daarna dwars op de draad, of in een hoek van 45 graden, voor optimale malsheid.
Extra informatie
De smaak van het vlees met deze rub is zo rijk, dat een saus erbij niet nodig is. Je maakt het gerecht af met (indirect) gegrilde groenten van de barbecue, zoals courgette en groene asperges.
Een zoetzure komkommersalade met rode ui vormt een leuke side dish.