Recept haas vlees pie met Bockbier

Recept haas vlees pie met Bockbier

Heeft u al een haas vlees geprobeerd? Voor deze heerlijke haas vlees pie met Bockbier, maken we gebruik van onze wilde haas, afkomstig van de Veluwe. De wildsmaak zal goed tot zijn recht komen in deze smaakvolle creatie!

Categorie Wild
Niveau Geavanceerd
Goed voor 6 personen
Voorbereiding 1 uren
Kooktijd 3 uren
Bereidingstijd 4 uren

Ingrediënten

1 haas (in technische delen)
100 gr spekjes
1 uitje
2 tenen knoflook
3 laurierbladeren
5 jeneverbessen
5 kruidnagels
3 flesjes Bockbier
2 el boter
2 el bloem
4 el mosterd
600 gram bladerdeeg (16 kleine blaadjes of twee rollen)
1 ei

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 130°C.
  2. Bak in een gietijzeren, ovenbestendige, pan de spekjes.
  3. Haal de spekje uit de pan maar laat het vet zitten. Zet de spekjes even apart.
  4. Bak de stukken haas goudbruin in het spekvet en voeg eventueel wat olie toe. Bak de stukken per twee, zorg dat de pan niet te vol zit zodat het bakt en niet stooft. Let de gebakken stukken haas hierna uit de pan apart.
  5. Snipper de ui en plet de knoflook. Fruit de ui aan in het aanbaksel in de pan, voeg de knoflook, laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe.
  6. Blus af met het bier. Schraap tijdens het afblussen met een houten lepel het bruine aanbaksel los.
  7. Breng het geheel aan de kook en voeg de haas en het spek weer toe. Zorg dat alles onder staat en dek af met de deksel.
  8. Zet de pan in de oven en laat 2 tot 3 uur garen op 130°C. Als het vlees net van het bot valt is het gaar. Zet de oven hierna niet uit, maar verwarm deze verder tot 180°C.
  9. Giet de stoof door een zeef en kook het vocht verder in tot de helft. Verwijder de kruidnagel, laurier en jeneverbes.
  10. Pluk ondertussen het vlees van het bot, probeer ook de eventuele kogeltjes eruit te halen.
  11. Maak een roux door de boter te laten bruisen en de bloem erdoor te roeren. Gaar de roux tot hij licht bruin wordt en de bloem-geur verdwijnt. Blus af met het stoofvocht en kook dit even tot een mooie dikke saus.
  12. Maak de saus af met de mosterd en breng op smaak met zout en peper. Meng de saus met het vlees en zet apart.
  13. Bekleed een groot taartblik of bakblik met bakpapier en de helft van het bladerdeeg. Bak deze blind af in 20 minuten op 180°C. Laat de oven nog even aanstaan op deze stand. (Blind afbakken doe je door het bladerdeeg met bakpapier te bedekken en daar bijvoorbeeld erwten, rijst of bakbonen op te leggen. Iets wat het verzwaard zodat het niet opbolt, maar zodat het deeg wel gaar wordt en straks met de vulling niet nat is.)
  14. Vul het blindgebakken deeg met het vleesmengsel en dek af met de andere helft van het bladerdeeg.
  15. Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en maak met een vork decoratieve lijnen in het deeg. Bestrooi eventueel met maldon zout. Prik een paar gaten in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. Bak ongeveer 40 minuten op 180°C tot het mooi goud bruin is.
  16. Laat even afkoelen en snijd de pie in stukken. Serveer met bijvoorbeeld een frisse salade van waterkers en gekookte aardappeltjes.

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten