Recept Hertenbiefstuk
Wilde hertenbiefstuk is bijzonder smaakvol en een prachtig, luxe stukje vlees. De hertenbiefstuk is een Nederlands natuurproduct, afkomstig van wilde herten die in vrijheid op de Veluwe hebben geleefd.
De herten scharrelen zelf hun kostje bijeen. Zo’n hertendieet bestaat voornamelijk uit mossen, paddestoelen, grassen, knoppen en jonge scheuten van bomen, bladeren en kruiden. Een gevarieerd menu, wat u terug kunt proeven in de smaak van het vlees.
Hertenbiefstuk is heerlijk met sauzen als rode-portsaus, wildsaus of cranberrysaus. En groenten als pastinaak, stoofpeertjes, hutspot en knolselderij.
Ingrediënten
Instructies
- Laat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur komen door deze plusminus 30 minuten voor bereiding uit de koelkast te halen.
- Zout het vlees aan beide kanten in.
- Bedenk hoe u de biefstuk wilt eten. Rare, medium of welldone? Lees onderaan meer hierover.
- Verwarm een bord in de magnetron.
- Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan. Zodra deze glinstert voegt u een klontje roomboter toe.
- Leg de hertenbiefstuk in de pan zodra de roomboter bruin kleurt. Schroei beide kanten dicht op hoog vuur.
- Bak de biefstuk op lager vuur in 2-3 minuten per kant (afhankelijk van hoe u hem wilt eten en hoe dik de biefstuk is). Gebruik wanneer mogelijk een kernthermometer voor het beste resultaat.
- Laat de biefstuk 5 minuten rusten op het verwarmde bord en losjes afgedekt met aluminiumfolie.
Extra informatie
Wanneer is mijn biefstuk gaar?
Onze favoriete bereiding is medium, waarbij het vlees mooi rosé is van binnen.
2 – 4 minuten rood (rare) – kerntemperatuur plusminus 50°C
4 – 6 minuten rosé (medium) – kerntemperatuur plusminus 60°C
6 – 8 minuten doorbakken (welldone) – kerntemperatuur plusminus 70°C