
Hertenstoof
Een heerlijke variatie op de boeuf bourguignon, de cerf bourguignon of wel de hertenstoof. Een makkelijk gerecht dat je van te voren kan maken. De toevoeging van gebakken walnoot en bleekselderij past heel goed bij de stoof. Serveer het met een zelfgemaakte aardappelpuree.
Als je dit recept voor meer personen maakt of je wilt extra maken om in te vriezen verdubbel je simpel alle ingrediënten.
Lekker met huisgemaakte aardappelpuree.
Voorbereiding
20 minuten
Kooktijd
03:00 minuten
Bereidingstijd
03:20 minuten
Ingrediënten
500 gr hertenstoofvlees
2 el olie
500 gr sjalot
2 teentjes knoflook
2 el bloem (gezeefd)
250 ml rode wijn
75 gr gedroogde pruimen
100 gr dobbelsteen spek
275 ml runderbouillon
3 selderie stengels
100 gr walnoten (schoon, gebroken)
2 tl roomboter
Instructies
Voorbereiden voor de hertenstoof:
- Laat het hertenstoofvlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 160 ºC
- Snij de ui in dunne 1/2 ringen, hak de knoflook fijn. Maak de selderij schoon en snij in diagonale stukken van ca 2 cm.
Bereiding:
- Verhit de olie in een braadpan, liefst gietijzer of met een dikke bodem.
- Voeg het vlees in gedeeltes toe en bak rondom bruin. Doe het in kleinere gedeeltes zodat het vlees bakt en niet kookt. Haal het vlees uit de pan.
- Bak de uien en gehakte knoflook goudgeel in het braadvocht van het vlees. Roer nu de bloem erdoorheen en kook/bak 1 minuut
- Haal de pan van de warmtebron en roer beetje voor beetje de rode wijn erdoorheen. Voeg dan het vlees, de pruimen, spek en bouillon toe.
- Plaats de vuurvaste pan in de voorverwarmde oven en dek af. Gaar nu gedurende 2 tot 3 uur het vlees.
- Zodra het de hertenstoof gaar is bak je de bleekselderij en walnoten in circa 5 minuten in een koekenpan. Doe dit al roerend en houdt alles goed in beweging.
- Haal de pan uit de oven, serveer op een voorverwarmd bord en garneer met de walnoten en bleekselderij topping.