Klapstuk met Hutspot

Klapstuk met Hutspot

Klapstuk of runderborst is rundvlees dat gesneden wordt van de klapribben, oftewel de korte ribben van het rund. Omdat dit vlees geruime tijd gestoofd moet worden, noemen ze het ook wel stoofvlees. Klapstok wordt van oudsher gegeten met hutspot of hete bliksem.

Keuken Nederlands
Gebruik Hoofdgerecht
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 3 tot 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 150 minuten
Bereidingstijd 180 minuten

Ingrediënten

450 gram klapstuk
1 liter runderbouillon van Zorgnatuur.nl
1 kilo aardappelen
1 kilo winterwortels
5 uien
Ossenwit of Reuzel
kruidnagel en jeneverbessen (eventueel)

Instructies

  1. Zorg voor platte stukken klapstuk of sla ze plat tussen 2 vellen folie met bijv. een steelpan. Verhit de Ossenwit in een gewone pan en laat het vlees er in aanbakken. Doe dan de bouillon, de jeneverbessen en de kruidnagel erbij in. Breng het aan de kook en hou het rustig tegen de kook aan voor een uur of twee, zodat het vlees rustig kan garen.
  2. Wortels schoonmaken en in blokjes snijden. Aardappels schillen en in stukken snijden. Uien schoonmaken in ringen snijden en dat tesamen aan de kook brengen met wat zout. Kook het ongeveer 15 tot 30 minuten. Daarna afgieten en stampen tot een stamppot. Overigens kunt u er ook voor kiezen om de uien te bakken in plaats van ze mee te koken. Gebakken uien geven meer smaak aan de hutspot.
  3. Na ongeveer 2 uur de klapstuk uit de pan halen en even afdekken met aluminium folie. De bouillon bewaren. (De kruidnagel en de jeneverbessen eruit halen.) Eventueel kunt u wat van de bouillon toevoegen als u de stamppot te droog vindt.
  4. De klapstuk apart met de Hutspot serveren. Er kan nog wat mosterd bij voor de smaak.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten