Recept Köttbullar: Zweedse gehaktballetjes in roomsaus

Recept Köttbullar: Zweedse gehaktballetjes in roomsaus

Zoals Nederland wordt geassocieerd met stamppot van boerenkool, zo is Köttbullar het nationale gerecht van Zweden. Ook wel bekend als Zweedse gehaktballetjes.

 

En nu heeft u die vast wel eens geproefd bij de welbekende, Zweedse woonwinkel. Maar wanneer u ze eenmaal een keer zelf hebt gemaakt met onderstaand recept… Dan begrijpt u ineens waarom alle Zweden, jong en oud, zo dol zijn op ‘hun’ balletjes. Bovendien is Köttbullar een makkelijk gerecht voor als u een groep eters krijgt.

Categorie Rundvlees
Keuken Scandinavisch
Niveau Gemiddeld
Goed voor 4-6 personen
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 30-45 minuten
Bereidingstijd 50-65 minuten

Ingrediënten

Gehaktballetjes
2 kleine uien of 1 grote
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
2 el gehakte platte peterselie
100 ml volle melk (neem room voor extra smeuïge ballen)
600 g gehakt van grasgevoerd natuurrund
1 groot ei
75 g paneermeel
1 el fijngesneden verse bieslook
1 el verse dille fijngesneden
1 tl gemalen piment
Zeezout en versgemalen peper naar smaak
2 el boter
Roomsaus
½ citroen
300 ml rundvleesbouillon of bottenbouillon
1,5 el tarwebloem
1 potje (ongeveer 200 gr) bessenjam (zwarte bessen, veenbessen of vossenbessen)
60 ml verse slagroom (of koksroom, dit bevat minder vet)

Instructies

  1. Schil de uitjes en pel de knoflook en snipper/hak ze heel fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een grote wijde braadpan op een middelhoog vuur en voeg de uien en knoflook toe. Fruit tot de uien doorschijnend zijn (ze mogen niet bruinen!). Voeg de peterselie toe en laat nog even 2 minuten zachtjes doorbakken. Zet het mengsel opzij om af te koelen.
  3. Doe de inmiddels afgekoelde uien met de melk, gehakt, ei, paneermeel, dille, bieslook en gemalen piment samen in een kom. Wees vooral niet te zuinig met verse peper en voeg ook een snuf zout toe.
  4. Meng het gehakt met uw handen of een houten lepel goed door elkaar tot alles gelijkmatig is verdeeld. Meng niet te lang, anders worden de ballen te massief.
  5. Pak een ​​eetlepel van het gehaktmengsel en rol dit met vochtige handen tot een mooi rond balletje. Herhaal dit tot al het gehakt is opgebruikt. Vergeet niet om uw handen regelmatig even vochtig te maken, dat werkt veel makkelijker.
  6. Gebruik weer dezelfde wijde braadpan waar de uitjes in zijn gefruit. Verhit daarin nu 1 eetlepel boter op een middelhoog vuur tot het niet meer sist. Bak de helft van de gehaktballetjes rondom bruin en schud de pan in het begin regelmatig. Wanneer de balletjes bruin zijn, mag het vuur omlaag en bakt u ze nog 10 minuten.
  7. Haal de balletjes uit de pan en houd ze warm (bijvoorbeeld in de oven). Doe nu hetzelfde met de tweede helft van de gehaktballetjes. Schep ze eenmaal klaar ook even uit de pan en voeg ze bij de anderen.
  8. Pers ondertussen de halve citroen en verwarm de bouillon.
  9. Voeg nu de bloem toe aan het braadvet en roer gedurende een minuut goed door op een middelhoog vuur. Giet het citroensap en de de bouillon erbij. Blijf goed roeren om ook het eventuele aanbaksel van de bodem los te krijgen.
  10. Voeg nu twee eetlepels jam en de slagroom bij de saus samen met wat zout en een gulle hoeveelheid peper. Breng het mengsel weer aan de kook. Het vuur mag lager om de saus vervolgens te laten inkoken. Zodra u tevreden bent over de dikte van de saus mogen de balletjes terug in de pan.
  11. Verwarm de bessenjam
  12. Serveer de Köttbullar met de saus en een dot jam er bovenop.

Extra informatie

In Zweden serveert men de Köttbullar standaard met aardappelpuree en een zoetzure salade van geperste komkommer of rauwe augurk.

U kunt het paneermeel in het recept ook vervangen door geraspte gekookte aardappel. Dat doen de Zweden ook wanneer ze de balletjes rond de kerstdagen maken.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten