Lamsbout van de BBQ

Lamsbout van de BBQ

De beste bereiding voor de lamsbout is op de bbq. Eventueel kan het ook in de oven. Wat je er ook mee doet, houd het simpel en gaar het tot 55-60℃. Dit controleer je met een vleesthermometer. Je lamsbout is dan nog net rosé, wat een sappig en smakelijk stuk vlees oplevert waar je met 6 – 8 personen lekker van kan smullen!

Categorie Schaap/ lam
Niveau Gemiddeld
Goed voor 6 personen
Voorbereiding 0 minuten
Kooktijd 0 minuten
Bereidingstijd 180 minuten

Ingrediënten

1 lamsbout van 1,5 kg
1 dl olijfolie
3 el grof zeezout
6 takjes tijm
6 takjes rozemarijn
1 bol knoflook

Instructies

  1. Voorbereiden lamsbout van de BBQ (dag van te voren):
  2. Voor de marinade meng je de olijfolie, de blaadjes van de tijm en rozemarijn, en de knoflook in de keukenmachine.
  3. Wrijf de lamsbout meteen in met de marinade, doe in een stevige plastic zak en druk er zoveel mogelijk lucht uit. Doe de zak dicht en zet een nacht in de koelkast.
  4. Bereiden:
  5. Steek de BBQ aan, en richt het zo in om indirect op te grillen. Dat wil zeggen dat je de kolen aan één kant van de bbq legt, zodat er ook een zone is waar het vlees niet direct boven het vuur ligt. De kolen moeten grijs zijn, voor je begint te bakken. Bij een gas bbq met meer dan een brander, zet je 1 kant uit, en de andere zo, dat je een temperatuur van rond de 120°C krijgt met de deksel gesloten.
  6. Rooster de lamsbout direct boven de kolen in 10 minuten alle kanten goudbruin.
  7. Haal de lamsbout van de bbq en leg het op indirect garen, dat wil zeggen niet boven de gloeiende kolen, maar ernaast. Doe de deksel op de bbq, en zet de luchtsluis een klein beetje open.
  8. Bereid je het in de oven? Verwarm die voor op 200 graden. Leg de lamsbout in een schaal, en laat voor 20 minuten op 200 graden dichtschroeien. Draai dan de oven naar 120 graden, draai de lamsbout om, en zet weer in de oven.
  9. Laat +/- 1,5 – 2 uur garen tot een kern temperatuur van 55°C is bereikt. Laat het vlees minimaal 20-30 minuten rusten in aluminiumfolie. Hierdoor kunnen de sappen zich weer verdelen.
  10. Snijdt het lamsvlees met een scherp mes in dunne plakken.

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten