Recept leverpaté met kippenlever

Recept leverpaté met kippenlever

Wist u al dat lever hartstikke gezond is? Wij maken er graag een gezonde leverpaté van. Zo ontzettend lekker op (stok)brood!

 

In onderstaand recept hebben we gekozen voor de kippenlever. Deze bevat, naast vitamine A, D en B, verschillende belangrijke mineralen waaronder koper en ijzer. Daarmee is lever een van de weinige natuurlijk bronnen waarin deze vitaminen en mineralen in ruime hoeveelheden voorkomen. En u hoeft er maar weinig van te eten om toch voldoende binnen te krijgen. U komt al een heel eind wanneer u regelmatig een boterham met zelfgemaakte leverpaté eet!

 

Leverpaté is eenvoudig zelf te maken. Volg ons recept voor een smeerbare leverpaté stap voor stap.

Voorbereiding 0 uren
Kooktijd 1 uren
Bereidingstijd 5-6 uren

Ingrediënten

500 gram kippenlever
350 gram roomboter
2 sjalotten gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 takjes salie
scheut grappa, cognac, calvados of port (voor een zoetere variant)
1 el olijfolie
versgemalen peper
zeezout
1 bak ijswater

Instructies

  1. Maak de kippenlevers goed schoon; snijd daarbij lelijke plekjes en vlekjes weg en verwijder de witte peesjes. Snijd de leverkwabben los, spoel ze af onder stromend water en dep ze goed droog.
  2. Smelt 100 gram boter op een heel zacht vuurtje. De boter mag daarbij niet kleuren. Haal de pan van het vuur, zet opzij en laat de melkeiwitten bovendrijven.
  3. Pel en snipper sjalotten.
  4. Was de verse kruiden en verwijder de takjes. Hak het kruidenmengsel fijn.
  5. Pel de knoflooktenen hak ze fijn.
  6. Verhit een pan met een scheutjes olijfolie op een matig vuur. Stoof daarin sjalotjes en knoflook tot ze glazig worden. Ze mogen niet kleuren.
  7. Voeg het verse kruidenmengsel bij de sjalotjes in de olie. De heerlijke aroma’s komen direct vrij. Roer alles even goed door en scherp het vervolgens uit de pan en houd apart.
  8. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde pan. Strooi wat zout over de kippenlevertjes en schuif ze in de pan. Matig het vuur en maal verse peper naar smaak over het vlees. De levertjes mogen niet helemaal doorgaren. Ze moeten binnenin nog lichtroze zijn! Draai ze na 2 minuut bakken om en giet een scheutje grappa of calvados in de pan.
  9. Neem de pan van het vuur en weg vanonder de afzuigkap en flambeer de grappa. Laat de levertjes daarna nog een minuutje sudderen. Het vuur mag uit. Laat de levertjes heel even afkoelen.
  10. Doe nu 100 gram boter samen met de kort gebakken warme kippenlevers en het kruiden-sjalottenmengsel in de blender, hakmolen of keukenmachine. Pureer alles tot een zachte, bijna vloeibare crème.
  11. Voeg de resterende 150 gram boter in blokjes bij het warme levermengsel en laat de machine draaien tot u een fijngemalen vleespastei krijgt. Voeg naar smaak extra zout en versgemalen peper toe en laat de machine nog een half minuutje doordraaien.
  12. Wrijf de kippenleverpaté met behulp van de bolle kant van een grote lepel door een fijne zeef, zodat de vezeltjes achterblijven. (Het zeven kunt u eventueel achterwege laten. De paté is dan iets minder smeuïg) Koel het daarna zo snel mogelijk af door de paté in een bak ijswater te zetten.
  13. Verdeel de paté over verschillende bakjes of potjes.
  14. Schep de melkeiwitten van de eerder gesmolten boter. Verwarm opnieuw tot het vloeibaar is en giet de heldere geklaarde boter op de bakjes kippenleverpaté. Zo’n boterdekseltje zorgt ervoor dat de leverpaté ongeveer tien dagen houdbaar blijft. Het is niet bedoeld om op te eten.
  15. Zet de leverpaté nu direct in de koelkast en laat het minimaal vijf uur opstijven.

Extra informatie

Serveer de kippenleverpaté met (geroosterd) brood en eventueel wat tafelzuur, zoals Amsterdamse uien en augurk.  

U kunt de kippenlever in dit recept ook vervangen door runderlever, varkenslever of lamslever. De bereiding en verhoudingen zijn dan als volgt: Mengt de gekookte, gepureerde lever met een verhouding van 2 op 1 met roomboter. Dus bijvoorbeeld 500 gram lever op 250 gram boter. Samen pureren, kruiden en zout naar smaak toevoegen en vijf uur laten opstijven in de koelkast…. en klaar!

Heeft een wat zoetere tong? Dan zou u de grappa in het recept door port kunnen vervangen. Hebben de kinderen het helemaal niet zo op de smaak van grappa of calvados? Vervang dit ingrediënt dan door kippenbouillon.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten