Recept Oosterse salade met runderhart

Recept Oosterse salade met runderhart

Hoewel orgaanvlees een negatieve klank heeft in de volksmond, is het juist uitstekend en gezond om te verwerken in gerechten, mits met mate geconsumeerd. Zeker het runderhart, dat feitelijk een spier is.

 

Desondanks bestaat het runderhart uit weefsel, dat eiwit types en voedingsstoffen bevat, welke meer overeenkomen met orgaanvlees. Daarnaast bevat het vlees natuurlijke eiwitten, vitamine B, ijzer, een heel klein beetje vitamine A en ook wat vitamine C. Een gezond hartje dus! Tijd om daar eens wat lekkers van te maken.

Categorie Rundvlees
Keuken Aziatisch
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 4 uren
Kooktijd 0 uren
Bereidingstijd 04:10 uren

Ingrediënten

Marinade:
ca. 300 gram runderhart
2 el sojasaus (manis)
1 el vissaus
1 el knoflookolie
Salade
1 Paksoi
1/2 komkommer
100 gram Tauge
1 Mango
1 wortel
100 gram soja bonen
2 lente-uitjes
Dressing:
2 el gembersiroop
2 el zoete chilisaus
1 el limoensap
1 el olijfolie
Garnering:
1 el sesamzaad
1 tl koriander
1 tl citroengras
1 el gebakken uitjes (kant en klaar)
2 el cashew nootjes

Instructies

Voordat u een hart kunt bereiden, moeten alle bloedvaten en zenen worden verwijderd. Te veel vet aanwezig? Snij dat ook deels weg. Meestal is het hart op een paar plekken al ingesneden door de slager om te controleren of het dier gezond was.
  1. Snij eerst de bovenkap eraf. (Daar zit wat vet en de ingangen van de aderen naar het hart). Snij dan het hart doormidden (aan de zijkamers zitten de mooie rode stukken vlees). Snij die mooie stukken eruit. Gebruik alleen die mooie stukken (zonder vlies). Zo blijt ongeveer 1/3 vlees over. De rest kan gebruikt worden in de bouillon.
  2. Maak de marinade door alle vermelde benodigdheden te mengen.
  3. Snij het runderhart vlees in dobbelstenen en marineer deze. Laat het vlees minimaal 4 uren in de koeling rusten.
  4. Maak de dressing door alle ingrediënten, behalve de olijfolie te mengen; voeg die als laatste toe met een staafmixer om dit goed te emulgeren.
  5. Snij alle benodigdheden van de salade in gelijke dikte en maak deze in een sla-kom aan met de dressing.
  6. Wok de runderhartblokjes circa 1 min. op hoge temperatuur in een wokpan. Haal ze uit de wokpan en leg ze op een (verwarmd) bord. Laat het vlees circa 2 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  7. Voeg de runderhartblokjes toe aan de salade. Gebruik de garnering als laatste, bovenop de salade.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten