Recept rode kool stamppot met saucijzen

Recept rode kool stamppot met saucijzen

Zet een dampende schaal rode kool stamppot met saucijzen op tafel en iedereen gaat stralen! Het is een hartverwarmend gerecht, gezond en ook nog eens makkelijk klaar te maken. Mijn oma serveerde het altijd met draadjesvlees; een geweldige combinatie. Maar voor dit recept kiezen we de wat snellere variant; Met heerlijke sappige saucijzen.

 

Vind de perfecte saucijzen voor deze rode kool stamppot in ons uitgebreide assortiment worsten.

Keuken Nederlands
Gebruik Hoofdgerecht
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 40 minuten
Kooktijd 30 minuten
Bereidingstijd 70 minuten

Ingrediënten

4 saucijzen
1 rode kool van ongeveer 750 gr, fijngesneden
2 a 3 friszure appels, in stukjes
1 kleine ui, gesnipperd
120 ml rodewijn azijn
2 kruidnagels
1 laurierblad
1/2 el suiker
1 tl kaneelpoeder
800 g kruimige aardappel (Malta, Doré of Eigenheimer) gehalveerd
1 el boter
1 el olijfolie
snuf zeezout & versgemalen peper naar smaak
scheutje melk

Instructies

Voorbereiding
  1. Haal de saucijzen tijdig uit de koelkast. Ze mogen zeker niet te koud zijn voordat u gaat bakken. Onze gouden regel bij het bereiden van verse worsten is: wellen! Zet daarvoor een pan halfvol water op en draai het vuur uit zodra het kookt. Doe de saucijzen in het hete water en wacht vijf minuten. Hengel de worsten uit de pan en laat ze goed uitlekken. Ze zijn nu klaar om te bakken.
Stamppot
  1. Schil de aardappels en halveer ze.
  2. Snijd de rode kool in mooie dunne reepjes.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
  4. Pel de ui en snipper hem fijn
  5. Breng de rode kool met de appel en ui in een pan met een klein laagje water en de rode wijn azijn aan de kook.
  6. Kruid de rode kool met laurierblad, kruidnagels, snuf zeezout en kaneel.
  7. Voeg de suiker toe en zet het vuur laag met de deksel op de pan. Stoof de rode kool in 30 minuten gaar.
  8. Zet nog een tweede pan met water en zeezout op het vuur voor de aardappels
  9. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten.
  10. Ga ondertussen verder met de saucijzen (zie hieronder)
  11. Giet de aardappels af en laat ze even droog stomen. Doe er een klontje boter en een scheutje melk bij en pureer de aardappels met de stamper. Roer daarna de rode kool erdoor (vergeet het laurierblad er niet uit te hengelen). Breng de stamppot verder op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Saucijzen
  1. Verhit ondertussen wat boter met olie in een koekenpan en braad de gewelde saucijzen rondom bruin. Doe er vervolgens een klein scheutje water bij en laat de saucijzen met deksel op de pan nog ongeveer 7 minuten garen.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten