Recept runderrollade met rozemarijn en knoflook

Recept runderrollade met rozemarijn en knoflook

Runderrollade is een groot stuk vlees gemaakt van verschillende gekruide plakken rundvlees welke om elkaar zijn gedraaid en bij elkaar worden gehouden met een touwtje. Onze braadrollade is al mild op smaak gebracht met een uitgebalanceerd kruidenmengsel.

 

U kunt een runderrollade zowel in de pan als in de oven bereiden. Geef het wat tijd om lekker sappig te worden, verder is het weinig werk voor de kok. Dat maakt de vertrouwde rollade zo ideaal voor de feestdagen. Bekijk ons runderrollade recept voor een gemakkelijke bereiding met heerlijk resultaat.

Categorie Rundvlees
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 5 porties
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 03:00 minuten
Bereidingstijd 03:25 minuten

Ingrediënten

1000g Runderrollade
1 wortel
1 ui
3 teentjes knoflook
1 takje verse rozemarijn
1 bosje basilicum
2 tomaten
1 liter runderbouillon
1 laurierblaadje
Roomboter / olijfolie
350 ml rode wijn
Honing (optioneel)

Instructies

  1. Haal de runderrollade uit de koelkast en laat deze zo’n 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Maak de wortel schoon en snijd deze in kleine blokjes. Pel de ui en de knoflook en snijd deze zeer klein. Was de rozemarijn en ris de blaadjes van het takje. Bewaar en paar blaadjes van de basilicum voor de garnering, en snijd de overige blaadjes en stengels klein. Was de tomaten en snijd ze fijn.
  3. Pak een grote (gietijzeren) braadpan. Verwarm de olijfolie of de roomboter. Leg de rollade in de hete pan. Bak het vlees net zo lang aan tot de rollade makkelijk loslaat, dan heeft het namelijk de juiste korst. Draai de runderrollade een stukje en herhaal de bakprocedure. Bakken en draaien totdat het vlees rondom bruin en dichtgeschroeid is. (vergeet niet de kopse kanten van de rollade). Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, deze is zo weer nodig.
  4. Doe de tomaat, wortel, rozemarijn, basilicum, ui, laurier, en knoflook in de pan. Goed roeren en de groenten even kort aanbakken. Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg het vlees weer in de pan. Voeg daarna de bouillon en de wijn toe, zodat het vlees onder staat.
  5. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur sudderen. De saus moet steeds een beetje pruttelen, anders wordt de runderrollade niet zacht. Kijk af en toe in de pan of het nog goed gaat. Als de rollade droogvalt, draai hem dan zo nu en dan een stukje door.
  6. Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en dek het losjes af met aluminiumfolie. Deze moet 10 minuten rusten voordat het aangesneden kan worden. Terwijl het vlees ligt te rusten, maak ondertussen de saus af. Maak de groenten en saus met een staafmixer of blender tot een glad geheel. Laat de saus vervolgens op hoog vuur inkoken tot hij karnemelk-dik is. Breng hem op smaak met zout, peper en eventueel honing. Draai het vuur uit.
  7. Knip het touw van de runderrollade en snijd hem in plakken van ongeveer 1 centimeter. Leg op elk bord de vlees en giet er de saus over. Voeg naar smaak zout en peper toe. Eet smakelijk!

Extra informatie

Runderrolade uit de oven
Bereidt u de rollade liever in de oven? Wrijf het vlees dan in met de roomboter en plaats het op een braadslede. Voeg de kruiden en groente toe en zet het in een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten op 175 graden. Tussendoor besprenkelen met het vocht uit de braadslee kan helpen tegen uitdroging.

Wanneer is de rollade klaar?
U kunt het beste een vleesthermometer gebruiken om exact te meten hoe gaar hij is. De juiste temperatuur voor een runderrollade is:
45-58 graden voor medium rare
60-63 graden voor de kern nog rosé
> 65 graden voor helemaal gaar (te gaar wat ons betreft)

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten