Tagliata van liesstukje

Tagliata van liesstukje

In vroegere tijden kregen pasgetrouwde vrouwen dit stuk vlees cadeau van de slager, opdat hun eerste braadstuk in ieder geval niet kon mislukken. Een ‘stukkie pas getrouwd’ noemen ze het daarom ook wel in Amsterdam  Een ezel kon het nog niet laten mislukken. Ezeltje, liesstuk of tri-tip wordt daarom ook wel gebruikt.

 

Tagliata is een Italiaanse serveerwijze, waarbij het vlees (de steak) kort wordt gegrild, tot het nog rood is van binnen. Na het heel kort rusten wordt het vlees alvast op de draad in smalle repen gesneden. Vaak geserveerd met alleen wat rucola en olijfolie. Basta!

 

Voor dit recept gebruiken wij het liesstukje. Je kunt het ook heel goed maken met een andere steak zoals ribeye, entrecote, of een flat-iron steak

Categorie Rundvlees
Keuken Italiaans
Niveau Gemiddeld
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

liesstukje of andere steak
1 limoen
rucola
olijfolie
fleur de sel (zeezout)
zwarte peper

Instructies

  1. Haal het liesstukje tijdig uit de koelkast, want zo kan het vlees goed op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees taai wordt. Ga je het bereiden in de grillpan? Zet hem op het vuur en laat goed heet worden. Kies je voor de oven? Verwarm die dan voor op 180°C. De ideale kerntemperatuur van dit stuk vlees is 48°C
  2. Masseer je liesstukje in met wat olijfolie en strooi er wat fleur de sel over. Grill het liesstukje in de grillpan en draai hem om de 5 minuten om. Ga je voor de oven? Leg je vlees dan in een ovenschaal in de oven en laat deze ±15 minuten garen. Gaar? Laat je liesstukje dan 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
  3. Snijdt het vlees met een scherp mes in dunne plakken. Snijdt het tegen de draad in, zo blijven je plakken lekker mals en hoef je niet zo veel te kauwen.
  4. Leg de plakken vlees op een bord of plank, strooi er wat fleur de sel over. Verdeel een handvol rucola erover. Knijp een halve limoen uit over het vlees en maak het af met wat olijfolie. Desgewenst kan je er nog een lik grove mosterd bij geven.
  5. Eet het lekker puur!

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten