Recept tournedos (haasbiefstuk) met gorgonzola saus

Recept tournedos (haasbiefstuk) met gorgonzola saus

Tournedos is een mooie steak uit de haas van het rund. Dit luxe stuk vlees wordt ook wel haasbiefstuk genoemd en is het meest malse biefstuk. Met dit recept smult u van een perfecte tournedos, gewoon uit eigen keuken!

 

Wij gebruiken voor dit makkelijke recept de tournedos van onze eigen, biologische runderen. Dit stuk vlees komt uit de lende (in de rug) van het rund. Dit deel wordt de ossenhaas genoemd en bestaat eigenlijk uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop (chateaubriand) is het meest luxe stuk, gevolgd door het middenstuk (tournedos) en de punt (filet mignon). De punt wordt veelal gebruikt voor ossenhaaspuntjes (biefstukpuntjes).

Categorie Rundvlees
Keuken Nederlands
Niveau Gemakkelijk
Goed voor 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten

4 tournedos a 200 gram
40 gram boter
Voor de saus:
3 eetl droge witte wijn
1 bekertje slagroom
125 gram gorgonzola
Optionele garnering:
4 tl kappertjes
15 gram verse basilicum
(versgemalen) peper en zout

Instructies

  1. Haal de tournedos 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  2. Verwarm vier borden in de magnetron.
  3. Verwarm de wijn en slagroom zachtjes in een pannetje. Verkruimel de gorgonzola erboven verwarm deze nog even mee. Breng het naar wens op smaak met peper.
  4. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  5. Verhit in een koekenpan de boter bak hierin de tournedos in 4 minuten rosé (halverwege keren).
  6. Bestrooi het vlees met peper en zout naar wens en snij het met een scherp mes in dunne plakken.
  7. Verdeel de saus over de borden en leg hierin de tournedosplakjes. Strooi de kappertjes over het vlees en garneer met wat basilicum.

Extra informatie

Dit gerecht smaakt onder andere goed met gebakken krieltjes en geroosterde bloemkool.

Producten bij dit recept

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten