Recept tri tip met chimichurri van de barbecue

Recept tri tip met chimichurri van de barbecue

Tri tip is spiervlees met veel smaak en wordt gesneden uit de lies van het rund, vlakbij de onderzijde van de dikke lende. Het vlees heeft een mooie, donkere kleur met een lichte vet dooradering en een lange draad.

Tri tip wordt ook wel slip van de lende, ezeltje, liesstuk of het pasgehuwden stuk genoemd. Gemakkelijk te bereiden tot een smakelijk stuk en geweldig met een zelfgemaakte chimichurri.

Categorie Rundvlees
Niveau Gemiddeld
Goed voor 4-6 personen
Voorbereiding 70 minuten
Kooktijd 10 minuten
Bereidingstijd 80 minuten

Ingrediënten

Vlees
1 kilo Tri tip (aan één stuk)
Chimichurri
100 ml olijfolie
4 tenen knoflook
1 rode peper
100 gram verse Oregano alleen de blaadjes
100 gram verse platte peterselie
3 el rode wijnazijn
Zout en peper

Instructies

  1. Maak de chimichurri door alle ingrediënten in een blender of keukenmachine fijn te draaien. Je hebt nu een kruidenolie die uitermate geschikt is om diverse soorten barbecue vlees te marineren.
  2. Smeer de tri tip in met de chimichurri. Zorg ervoor dat alle kanten bedekt worden. De chimichurri die over is kun je invriezen voor een volgende keer of ander vlees mee te marineren.
  3. Laat de marinade circa 1 uur in trekken, buiten de koelkast zodat het vlees wat op temperatuur kan komen.
  4. Steek de barbecue aan.
  5. Schroei het vlees dicht op een matig tot hoog vuur en steek een kernthermometer in het midden van het vlees. Temper dan het vuur door bij een keramische (green egg) of bol barbecue (Weber) de luchtschuiven te sluiten. Heb je een gewone barbecue? Maak dan 2 warmtezones door de ene helft hoog vuur en de andere helft een klein vuurtje te maken zodat je het vlees van hoog vuur naar laag vuur kunt schuiven.
  6. Laat het vlees nu rustig gaar worden tot de gewenste gaarheid (ciusson). Voor rare is dit 50-52°C, Medium 54-57°C of Wel done 59°C en hoger.
  7. Als de kerntemperatuur is bereikt haalt u het vlees van het vuur en laat het circa 10 minuten rusten (losjes afgedekt onder wat aluminiumfolie). Dit voorkomt dat de vleessappen tijdens het snijden weglopen.
  8. Snijd het vlees op een snijplank met een scherp mes in plakken van een halve centimeter dik, dwars op de draad van het vlees.
  9. Serveer het vlees bijvoorbeeld met geroosterde bietjes of knolselderij en een roseval aardappel met rozemarijn uit de oven.

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten