Recept vlaams stoofvlees met Belgisch bier
Met dit heerlijke stoofpotje halen we de Belgische keuken in huis!
Voor het maken van Vlaams stoofvlees met Belgisch bier kiest u bijvoorbeeld braadlappen, sukade of riblappen van onze grasgevoerde runderen. Serveren met dikke Vlaamse frieten en sla! (Ook heerlijk met gebakken rozenval aardappeltjes)
Voorbereiding
1 uren
Kooktijd
3 uren
Bereidingstijd
4 uren
Ingrediënten
1 kg stoofvlees
2 grote uien (grof gesneden)
1 flesje bruin Belgisch bier (bijvoorbeeld Leffe Bruin)
3 el appel-perenstroop
6 takjes verse tijm
4 takjes verse oregano
3 tenen knoflook fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 plakken ontbijtkoek (bijvoorbeeld Wieger Ketellapper)
2 el pittige mosterd
bakboter of roomboter
versgemalen peper en zout
Instructies
- Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en bestrooi met versgemalen peper en zout
- Maak een kruidenbuiltje van de oregano, tijm, kruidnagel en laurier door het samen te binden met kooktouw
- Verhit in een braadpan wat (room)boter en laat hierin de grof gesneden ui zachtjes fruiten tot ze glazig worden
- Voeg dan de knoflook aan de uien toe
- Verhit (room)boter in een aparte koekenpan en bak het vlees in kleinere porties rondom bruin
- Voeg deze porties vlees wanneer ze bruin zijn bij de uien
- Wanneer al het vlees is gebraden en bij de uien is gevoegd, giet je vervolgens het bier bij het achtergebleven braadvet van het vlees, in de koekenpan
- Roer het aanbaksel los
- Wanneer het bier kookt giet je het bij het vlees en de uien in de braadpan
- Voeg nu de stroop en het kruidenbuiltje toe
- Besmeer de plakken ontbijtkoek met mosterd en leg ze met de ingesmeerde kant naar beneden in de stoofpot
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees vervolgens 3 uur sudderen. Af en toe even omroeren
- Wanneer het te droog dreigt te worden kun je eventueel wat bier of rundvleesbouillon toevoegen
- Verwijder het kruidenbuiltje
- Breng als finishing touch je Vlaamsche stoof perfect op smaak door eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe te voegen.