Recept bourgondische Wild Zwijn stoof

Recept bourgondische Wild Zwijn stoof

Wild zwijn stoof van Veluws wild zwijn is een mooi, bourgondisch wildgerecht. Wij kiezen met dit recept voor wild zwijn poulet. Wanneer er geen wild te krijgen is buiten het seizoen kun je ook stooflap of sukadelappen gebruiken.

 

Het vlees van wild zwijn bevat relatief weinig vet, omdat ze altijd zelf hun kostje bij elkaar moeten zoeken. Daarbij gaan ze niet kieskeurig te werk. Het zijn echte alleseters. Hun dagelijkse maal bestaat uit gras, eikels, beukennoten, knollen, paddenstoelen, bosvruchten, larven, wormen, slakken, kevers etc.

 

Dankzij dit gevarieerde dieet is het vlees bijzonder rijk van smaak. En door het lekker lang te stoven in geconcentreerde runderbouillon en Trappistenbier, wordt het boterzacht.

Categorie Wild
Niveau Gemiddeld
Goed voor 4-6 personen
Voorbereiding 1 uren
Kooktijd 3 uren
Bereidingstijd 3-4 uren

Ingrediënten

2 kg wildzwijn poulet (of rundvlees alternatief)
2 el olijfolie
150 gram ongezouten boter
2 grote uien fijn gesneden
2 el bloem
bosje verse tijm
3 teentjes knoflook, geplet en zonder schil
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 sneden (oud) wittebrood
2 el scherpe grove mosterd
1 flesje 33 cl donker Trappistenbier (Trappistes Rochefort 8)
1 el (appel)azijn of balsamico
400 ml geconcentreerde (zelfgemaakte) bottenbouillon of runderfond
300 gr eekhoorntjesbrood
300 gr gekookte kastanjes uit blik
Zeezout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

 1. Haal het vlees op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur is alvorens bereiding.
 2. Kruid het vlees met peper en zout. Verhit de helft van de boter samen met de olijfolie in een braadpan en kleur het vlees rondom bruin.
 3. Zet het vuur lager. Schep het vlees uit de pan en houd het warm.
 4. Giet het braadvet uit de pan en verwarm vervolgens andere helft van de boter. Stoof de fijngesneden ui, zonder ze te laten kleuren, gedurende een minuut of 8.
 5. Houd het vocht (jus) van het vlees apart voordat u het vlees weer bij de uien voegt.
 6. Voeg de bloem toe aan het vlees en uienmengsel. Roer goed door en maak eventuele aanbaksel los van de bodem. Doe nu ook de knoflook, tijm, kruidnagel en laurier in de pan.
 7. Bestrijk de sneeën brood gul met mosterd en leg ze in de pan, met de mosterdkant naar beneden op het vlees. (i.p.v. brood kunt u ook experimenteren met plakken ontbijtkoek)
 8. Nu mag u het bier en de overgebleven jus van het vlees in de pan gieten. Zet het vuur daarna helemaal laag, zodat het langzaam verhit. Het mag niet koken! Het mooiste is een sporadische bubbel die af en toe omhoog komt. Voeg de azijn toe.
 9. Verwarm de helft van de geconcentreerde bouillon/fond en voeg het bij het vlees. Zet de deksel op de pan en laat het 2 uur stoven.
 10. Voeg na 2 uur stoven de tweede helft van de bouillon/fond toe (eerst weer verwarmen). Zet de deksel schuin op de pan en laat het vlees vervolgens nog 1,5 uur stoven.
 11. Controleer na een uur hoe het staat met de gaarheid van het vlees en of het nodig is om de deksel van de pan te nemen om het stoofvlees in te koken tot de juiste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met zout en zwarte peper.
 12. Fruit in een andere pan met een klein klontje boter de paddestoelen en kastanjes goudkleurig en meng die net voor het opdienen met het vlees.

Extra informatie

U serveert deze bourgondische wild zwijn stoof bijvoorbeeld met een aardappelstoempje en rode kool met appel.

Bekijk meer recepten op https://zorgnatuur.nl/recepten