Bakbloedworst
Deze karakteristieke donkerrode tot zwarte worst is een stevige maagvuller waar u een heleboel energie van krijgt. Hij zit vol voedingswaarde en is perfect om te eten voor een lange wandeling of activiteit. De energie wordt langzaam afgegeven en blijft lang aanhouden. Heel anders als een ongezonde snelle snack!
Bakbloedworst valt onder ons ‘Van Kop tot Staart koken’ concept. Zorg & Natuur pleit graag voor ‘Van kop tot staart koken’ Met ons assortiment ‘vergeten vlees’ willen we u graag kennis laten maken met een aantal ‘vergeten delen’ van het varken, rund en schaap.
Wat is het verschil tussen bloedworst en bakbloedworst?
Bloedworst wordt al in plakken gesneden verkocht en bevat veel meer zout als de bakbloedworst om het product te conserveren. Bakbloedworst wordt net als de worst van Zorg & Natuur als hele worst geleverd. Onze worst is te herkennen aan zichtbare stukjes gebroken graan/rogge.
Wat zit er allemaal in bakbloedworst?
Vroeger werd er niets weggegooid van het varken als het werd geslacht, dus ook het bloed niet. Tegenwoordig komt die trend gelukkig weer terug en kunnen we ook dit stukje vergeten vlees weer waarderen. Door de toegevoegde granen zoals boekweitmeel en gebroken rogge heeft de bakbloedworst een hoge voedingswaarde. Deze gouden combinatie geeft onze bakbloedworst precies de juiste substantie.
Bakbloedworst bereiden
Hoe krijg je een knapperig korstje op de bakbloedworst?
- Snij ze in dunne plakken en bak ze om en om in een koekenpan met een klontje roomboter.
- Voeg wat appelpartjes en/of spekblokjes toe, deze combineren wat smaak betreft perfect. De appel is ook goed te vervangen door wortels.
- Serveer met gebakken aardappeltjes en een salade. Of juist als tapas of als broodbeleg.
Worst van Veluws Landvarken
In tegenstelling tot onze runderen zijn varkens totaal ongeschikt als zelfredzame natuurbeheerders. Ze hebben veel zorg nodig en moeten eigenlijk continue bijgevoerd worden. Dat past niet binnen ons begrazingsbedrijf en wij hebben dan ook geen varkens uitgezet in de gebieden die wij beheren. Wij werken hierom samen met een vijfsterren varkensboer die duurzaam werkt en zijn Veluwse landvarkens bovendien een zo natuurlijk mogelijk leven biedt.
Maar wat houdt dat ‘zo natuurlijk mogelijk leven’ dan in? De varkens hebben onbeperkt de mogelijkheid om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen. En er is altijd een binnenhok met vers stro.
Biggen mét een krulstaart
Wanneer een zeug moet bevallen staat er een ruime kraamstal tot haar beschikking. Daar maakt ze zelf een nest in het stro, waar ze haar jongen zoogt. De kleine biggen kunnen er naar hartelust spelen, om na het drinken weer dicht tegen moeders aan in slaap te vallen.
Dankzij een overvloed aan vermaak hoeven deze scharrelvarkens zich nooit te vervelen. Hun grappige krulstaart kunnen ze daarom gewoon behouden. Ze hebben sowieso maar zelden kwaaltjes omdat ze dankzij veel speelruimte en buitenlucht een sterke natuurlijke weerstand opbouwen.
Eerlijk en gezond scharrelvarkensvlees
Wij weten zeker dat we met het Scharrelvlees van het Veluws Landvarken een eerlijk en gezond scharrelvarkensvlees kunnen aanbieden. Ook de smaak en malsheid van het vlees is uitzonderlijk goed, mede dankzij intramusculair vet dat zo typerend is voor het Veluws landvarken. Dat de dieren altijd volop in beweging zijn en geen stress ervaren draagt daar natuurlijk ook voor een belangrijk deel aan bij.
Lekkerste Nederlandse bloedworst die ik heb gehad
Met gebakken appeltjes en uien zou je dit bijna wel iedere dag willen eten!
Lekker ouderwets
excelent
Goed gekruid zoaks het hoort. Lekker met een gebakken appeltje.