Braadlappen van eigen runderen
Braadlappen worden zowel uit de schouder als de achterbout gesneden. De naam zegt het al; braadlappen zijn heerlijk om te braden. Omdat het mager vlees is met een stevige bite, moet je de braadtijd relatief kort houden. Niet langer dan 45 minuten. Het magere vlees is echter ook uitermate geschikt om te stoven; je krijgt namelijk prachtig draadjesvlees.
Bereidingstip
Voor het lekkerste resultaat zet je de braadlappen eerst een nachtje in de marinade. De zuren maken het vlees mooi zacht en je voorkomt gelijk dat dit magere vlees te droog wordt. Braad het vlees even aan en stoof het vervolgens op een laag pitje (!) in twee uur gaar.
Braadlappen van grasgevoerde runderen
Het vlees van onze dieren is qua dooradering minder vet dan het vlees van met krachtvoer gemeste soortgenoten. Maar het is zeker zo lekker, dankzij het gevarieerde voedsel dat ze zelf bijeen grazen in de Nederlandse natuurgebieden. Bovendien heeft het vlees een lager cholesterolgehalte dan andere soorten rundvlees.
Onze Black Angus, ook wel bekend als de Aberdeen Angus, en de Schotse Hooglanders zijn een zelfredzaam ras. Ze hebben natuurlijke geboortes dankzij het kleine formaat van de kalfjes. Bovendien zijn ze in staat om schaarste en wisselende weersomstandigheden moeiteloos het hoofd te bieden. Dat moet ook wel, want ze leven het hele jaar door gewoon buiten. In natuurlijke, sociale kuddes, zoals het hoort wat ons betreft. Lees meer over onze runderen.
Recept braadlappen met Belgisch Bier
Hoofdgerecht voor 4 personen
Serveren met dikke Vlaamse frieten en sla! (Ook heerlijk met gebakken rozenval aardappeltjes)
Dit heb je nodig
1 kg stoofvlees (bijvoorbeeld sukade, riblappen of braadlappen)
2 grote uien (grof gesneden)
1 flesje bruin Belgisch bier (bijvoorbeeld Leffe Bruin)
3 el appel-perenstroop
6 takjes verse tijm
4 takjes verse oregano
3 tenen knoflook fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 plakken ontbijtkoek (bijvoorbeeld Wieger Ketellapper)
2 el pittige mosterd
bakboter of roomboter
versgemalen peper en zout
Van stap tot stap:
- Snij de braadlappen in flinke dobbelstenen en bestrooi met versgemalen peper en zout.
- Maak een kruidenbuiltje van de oregano, tijm, kruidnagel en laurier door het samen te binden met kooktouw.
- Verhit in een braadpan wat (room)boter en laat hierin de grof gesneden ui zachtjes fruiten tot ze glazig worden
- Voeg dan de knoflook aan de uien toe
- Verhit (room)boter in een aparte koekenpan en bak het vlees in kleinere porties rondom bruin
- Voeg deze porties vlees wanneer ze bruin zijn bij de uien
- Wanneer al het vlees is gebraden en bij de uien is gevoegd, giet je vervolgens het bier bij het achtergebleven braadvet van het vlees, in de koekenpan
- Roer het aanbaksel los
- Wanneer het bier kookt giet je het bij het vlees en de uien in de braadpan
- Voeg nu de stroop en het kruidenbuiltje toe
- Besmeer de plakken ontbijtkoek met mosterd en leg ze met de ingesmeerde kant naar beneden in de stoofpot
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees vervolgens 3 uur sudderen. Af en toe even omroeren
- Wanneer het te droog dreigt te worden kun je eventueel wat bier of rundvleesbouillon toevoegen
- Verwijder het kruidenbuiltje
- Breng als finishing touch je Vlaamsche stoof perfect op smaak door eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe te voegen.
Uw online slager
De braadlappen worden thuisbezorgd met de speciale Foodservice van PostNL, waarbij het diepgevroren* vlees in speciale door TNO ontwikkelde koelboxen met vrieselementen gegarandeerd op temperatuur wordt gehouden. Hiermee kunnen we op de best mogelijke manier, met de minste milieu-impact, uw pakket bezorgen.
*Ons natuurvlees wordt conform de strengste normen versneden en verpakt in dieptrek (met vacumeer machine) en razendsnel ingevroren door een EEG gecertificeerd bedrijf. Het vlees behoudt dankzij deze techniek haar kwaliteit en is lang houdbaar.
Het is een kwaliteitsproduct, het is het proberen waard, ik raad de producten aan, zeer snelle verzending, goede presentatie
heerlijk echt een 10
Overheerlijke braadlappen.
Heerlijk mals vlees
Heb hiermee het recept ‘Vlaamse stoof’ gemaakt. Groot succes!