De lekkerste kipfilet van de leghen
Deze smaakvolle kipfilet komt van de duurzame boerderij Lankerenhof, waar ze aandacht hebben voor het welzijn van dieren en het milieu. De kippen hebben een fijn leven buiten gehad.
Een kipfilet is de borst van de kip, hier zit nauwelijks vet waardoor deze vetarm en licht verteerbaar is. Doordat de kippen geen antibiotica of andere chemicaliën toegediend hebben gekregen, zijn ze puur en extra smaakvol. Wij vinden deze kipfilet een super product voor bijna elke gerecht; van een Caesar salade tot een ovenschotel, van een exotische Thaise soep tot lekker friet, appelmoes en kip.
Hoe bereid je een kipfilet?
Kipfilet bakken
Let op: deze kipfilet bak je net als biefstuk, 3 minuten hooguit per kant, absoluut niet langer. Er zit minder vocht/water in dan in vleeskuikens, waardoor het product sneller ‘droog’ is dan gangbare kipfilet.
Een goed alternatief voor deze filet is Sous-vide garen, zeker het aanraden waard. Verder hebben we ook kipfilet van de Oranjehoen in de webshop, die komt van andere kippen, net zo duurzaam alleen vetter waardoor de smaak en malsheid anders is.
Kipfilet in de oven
- Verwarm de oven voor op 180graden.
- Pak een ovenschaal, leg daar de kipfilets en en smeer in met olijfolie. Zorg ervoor dat de onderkant ook bedekt is met olijfolie.
- Strooi wat peper en zout over je kipfilets.
- Doe de kipfilets in de oven en draai de kipfilet na 15 minuten om. Het vocht en de olijfolie die naar beneden is gedropen kan je nu over de bovenkant schenken. Laat de filet nog 10 minuten in de oven.
Recept Thaise soep voor 2 personen
- Snijd de kipfilet in blokjes van 2cm breed.
- Doe wat olijfolie in de pan, voeg na 20 seconden een gesnipperde ui, een teen knoflook en wat kleine stukjes gember toe.
- Na één minuut roeren kunt u de kipfilet stukjes toevoegen. Bak deze 5 minuten zodat de buitenkant een witte kleur krijgt.
- Nu voegt u een hele rode paprika (gesneden in kleine stukjes) en een hele wortel (gesneden in schijfjes) toe.
- Giet na 10 minuten 500ml kippenbouillon en de 200ml kokosmelk in de pan. Blijf het geheel roeren.
- Gooi er een handjevol gesneden koriander bij, breng op verdere smaak met zout, peper en een klein beetje rode peper. Schenk de soep in twee mokken en garneer naar wens wat verse koriander erover heen.
Oorsprong van ons kippenvlees
Onze kippen krijgen geen antibiotica of hormonen toegediend. Ze komen van de Lankerenhof of van boer Leenders die in 2019 in de duurzame food top 100 stond.
De hennetjes gaan rond de twintig á eenentwintig weken voor het eerst eitjes leggen. Ze blijven plusminus veertien maanden actief, tot de opbrengst mindert en ze geslacht worden. Dit is vele malen langer dan vleeskuikens die binnen enkele weken worden “volgemest”.
Het kipfilet vlees van de leghen is hierom ook heel anders dan het vlees van zo’n snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben een vrij leven gehad met beweging en daarom hun spieren gebruikt. Wij zijn ervan overtuigd dat juist dit kippenvlees stukken gezonder is en barst van de smaak!
Wilt u meer weten over waar onze kippen vandaan komen en onze filosofie? Kijk dan hier.
Heerlijk vlees dat, in tegenstelling tot supermarkt en helaas soms ook bij de slager, echt naar kip smaakt
Mooie kipfilet!
Goede kwaliteit
echte kip, oranjehoen is sappiger
Malse kipfilet….fijne smaak