Wat is Côte de Boeuf?
Côte de Boeuf is een runderribstuk met been, ook wel Prime Rib genoemd. Het vlees wordt verkregen uit de fijne rib, welke aan de voorzijde van de rug zit. Daar zit het tussen de lende en hals ingeklemd.
Het vlees van Côte de Boeuf is zacht, fijn van draad en heerlijk mals. Daarnaast heeft het vlees een mooie marmering en heel veel smaak dankzij onze lange rijping en het been. Côte de Boeuf is een indrukwekkend stuk vlees om in z’n geheel te braden voor een feestelijk diner, of langzaam te garen op een (Green Egg) barbecue.
Côte de Boeuf van natuurvlees
Côte de Boeuf van Zorg & Natuur is afkomstig van runderen die een vrij leven hebben gehad. Onze eigen kuddes Angus, Hooglander en Limousin runderen groeien op in sociale samenstellingen (combinaties tussen stieren, zoogkoeien en kalveren) en staan dag in dag uit buiten.
Ze grazen in Nederlandse natuurgebieden en kunnen de wisselende weersomstandigheden moeiteloos het hoofd bieden. Doordat ze zelf hun dieet bijeen grazen, zijn ze volledig grasgevoerd. Ons vlees is hierdoor magerder dan vlees van koeien die bijgemest worden. Bovendien slachten wij niet de dieren uit commercieel oogpunt, maar alleen om een gezonde balans in de kuddes te behouden voor de toekomst.
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het vlees van grasgevoerde runderen gezonder is dan dieren die niet op zo’n natuurlijke manier zijn opgegroeid. Mede omdat het rijker is aan voedingsstoffen en omega-3-vetzuren. Zo weet u zeker dat u gezond en puur rundvlees eet van dieren die een vrij bestaan hebben gehad.
Côte de Boeuf op de bbq
Bij het bereiden van Côte de Boeuf op de barbecue is het belangrijk rekening te houden met het vochtverlies. Het vlees zal tijdens het grillen vocht verdampen, tot wel 20%. Het vlees kan uitdrogen of doorslaan bij een te lange en/of te hete bereiding. Big Green Egg heeft hier een goede oplossing voor, genaamd ‘reverse grilling’. Lees hier meer over de bereiding van Côte de Boeuf op de bbq.
Côte de Boeuf kopen
Côte de Boeuf koopt u eenvoudig bij uw online slager, Zorg & Natuur.
Zorg & Natuur is jaren geleden begonnen met het onderhouden van natuurterreinen door middel van begrazing. Schapen mochten onder begeleiding van schaapherders diverse, grote natuurterreinen onderhouden. Er kwamen steeds meer terreinen bij en zo ook de ontdekking dat er meer typen grazers nodig waren.
De veestapel breidde zich al snel uit met Schotse Hooglanders en Black Angus runderen. Om een goede balans in de kuddes te behouden voor de toekomst, slachten we van tijd tot tijd een dier.
Zo is de webshop ontstaan waar u Côte de Boeuf en vele andere (vlees)producten kunt kopen. Daarnaast lenen onze activiteiten zich goed voor een stukje zorg. Samen met stichting Phusis kunnen we mensen, die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen, bieden wat ze nodig hebben; Een veilige plek om te wonen en werken, met perspectief voor de toekomst.
Lees meer over deze bijzondere samenwerking.
Prachtig stuk vlees
iedereen met grote glimlach aan tafel toen ik hem serveerde
eindelijk nog eens de lekkere smaak van vlees
Prachtig stuk vlees