English Pie met lamsvlees
Pies zijn taarten met een bodem van bladerdeeg, een vulling van gesneden vlees (of fruit) en bovenop knapperig bladerdeeg. Ze zijn heel populair in Engeland en klassiek Brits pub voedsel. In de Middeleeuwen was het een simpele, goed vullende hap voor armere mensen. Tegenwoordig zijn er talloze English pies met uiteenlopende hartige of zoete vullingen.
Deze heerlijke English Pie is gevuld met lamsvlees van ons Schoonebeeker Heideschaap. De pies worden vers, ambachtelijk en speciaal voor ons gemaakt door Prince Pie. Dit bakkersbedrijf heeft met hun pie recepten meerdere prijzen gewonnen. De pies zijn officieel uitgeroepen tot ‘het lekkerste product van Nederlandse bodem’ tijdens Smaak van NL.
Wat eet je bij een Engelse pie?
Met deze vers ingevoren, kant-en-klare Engelse pies hoeft u geen moeite meer te doen om er een te maken. U kunt hem zo uit de vriezer in een voorverwarmde oven bakken op 200 graden voor 22 minuten.
Maar wat eet je dan bij een Engelse pie met lamsvlees? Omdat een pie erg vullend kan zijn, kan een salade al voldoende zijn. Meer honger? Serveer je English pie met een soep, frietjes of groenten die goed bij lamsvlees passen, zoals bijvoorbeeld aubergines, wortels, tomaat, courgette of erwten. English pie past ook goed bij een luxe borrelplank.
English pie of mince pie?
Mince pie (ook wel mincemeat of fruit mince pie genoemd) is zoet en gevuld met een mix van gehakte gedroogde vruchten, kruiden, niervet en soms gehakt. Deze mix wordt ‘mincemeat’ genoemd en uit traditie geserveerd tijdens Kerst in veel Engelstalige landen. Ook wel bekend als ‘christmaspie’. English pies worden juist gevuld met vlees, zoals lamsvlees
Om er nog een schepje bovenop te doen; Er zijn ook Sheperd’s pies en cottage pies. Deze taarten worden gevuld met (restjes) vlees afgedekt met aardappelpuree (van restjes aardappelen). Ook hiertussen zit een klein verschil. Kort gezegd is de Sheperd’s pie eigenlijk voor de “rijken” (lamsgehakt vulling) en de cottage pie voor de “armen'”(rundergehakt vulling). Ook deze pies zijn nog steeds een standaardgerecht in vele pubs.
Herkomst van het lamsvlees
De English pie wordt gevuld met heerlijk lamsvlees. Het vlees is afkomstig van lammeren uit onze kuddes Schoonebeeker heideschapen. De schapen en lammeren grazen en groeien op in Nederlandse natuurgebieden, worden niet bijgemest en hebben nooit antibiotica gehad. Het is puur vlees uit de natuur.
De Schoonebeeker heeft een flinke eetlust en dit maakt ze zeer geschikt als ‘professionele grazer’. Ze worden in diverse gebieden bijvoorbeeld ingezet voor de bestrijding van ongewenste begroeiing zoals Berenklauw en Duindoorn. De schapen peuzelen het allemaal lekker op.
Dit gevarieerde menu van onze dieren heeft direct effect op de smaak en kwaliteit van het vlees. Het schapenvlees van onze Schoonebeeker Heideschapen is magerder dan regulier schapenvlees en het heeft een fijne wildsmaak die niet te vergelijken valt. Daarnaast is het vlees minder sterk dan dat van een Texels of Nieuw-Zeelands schaap. Perfect voor beginnende lamsvlees eters, en al helemaal perfect in een smakelijke English pie! Bekijk meer lamsvlees producten.
Nog niet geprobeerd
Erg lekker, een korte tekst met de bereidingsadviezen zou welkom zijn