Exmoor burger
Exmoor burger is iets zoeter dan rund en het zit vol ijzer. Ideaal voor als je aan wilt sterken of bij een ijzertekort. Het bevat minder vet dan reguliere burgers en is donkerder van kleur. De Exmoor burger is gemaakt van kwaliteitsvlees: grof gemalen paardengehakt en gebalanceerd gekruid met natuurlijke kruiden. Zo smaakvol en sappig vind je ze nergens!
Hoe lang moet een burger bakken?
Hieronder tips voor bereiding van de Exmoor burger in de pan, airfryer en op de BBQ. Wij adviseren een kerntemperatuur van 70°C bij het bereiden.
Extra tip: Geef de burger de tijd om te ontdooien, bij voorkeur in de koelkast. Als je ze bevroren op de BBQ legt, krijg je een te rauwe kern of een droge rand.
Hoe lang moet een hamburger in de pan?
- Haal het vlees minstens een uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen en dep je het vlees droog met keukenpapier.
- Doe wat olie en een klontje boter in de pan en zet het vuur hoog
- Zodra het schuim van de boter in de pan is verdwenen, schroei je het ingepeperde vlees rondom dicht.
- Zet het vuur terug naar laag en laat het nog ongeveer 2 minuten om en om in pan als je het vlees rood van binnen wilt. Ongeveer 4 minuten als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken. *Let op: aangegeven tijden zijn richtlijnen voor het bakken van onze Exmoor burgers die zo’n 1,5 cm dik zijn.
Hoe lang moet een hamburger in de airfryer of oven?
- Verwarm de oven voor op Circulatiegrill 220 ℃.
-
Zet de burgers in de oven voor 20 minuten. Laat de burgers even rusten na het bakken.
Snij de broodjes door midden en grill deze in de oven. Ze kunnen tegelijk met de hamburgers in de oven. Doe dit voor 5 minuten en zet de temperatuur op 180℃.
Hoe lang moet een hamburger op de bbq?
- Dep van tevoren het overtollige vocht van de hamburger en zorg dat de kolen heet zijn of zet de vuurbron op de hoogste stand (120°C)
- Smeer de burger vervolgens in met een dun laagje olie om te voorkomen dat het vlees aan het rooster vast gaat plakken
- Grill het vlees aan beide kanten, en voor het beste resultaat in het midden van de barbecue. Je kunt het op gevoel doen of de kerntemperatuurmeter in het midden steken
- Als je met een kerntemperatuurmeter aan de slag gaat en deze 45°C aangeeft, laat je de burger nog zo’n 3 minuten rustig verder garen totdat deze 70°C aangeeft.
- Vervolgens laat de Exmoor burger ongeveer 8 minuten rusten in aluminiumfolie.
Serveertip: Garneer met gekarmaliseerde uienringen
- Verwarm een koekenpan tot middelhoge temperatuur en schenk een scheutje olijfolie en een klontje boter in de pan.
- Voeg de uienringen toe en een snufje zeezout. Fruit de uien zachtjes en schep ze rustig om zonder dat ze bruin worden. Na circa 20 minuten is het vocht verdampt en worden de uien bruiner. Nu gaan ze karameliseren.
- Besprenkel de uien eventueel nog met wat witte wijn en roer ze door.
Het voortbestaan van een Oerras
Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland, Omdat ze meer en ook andere dingen eten dan runderen zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap en houdt daarbij tegelijkertijd het ras in stand. Het is eerlijk Nederlands vlees met herkomstgarantie.
Een win/win situatie
Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.
Waar komt de Exmoor vandaan?
Dit zelfredzame ras heeft een link met het oorspronkelijke Europese wilde paard. De Exmoor komt oorspronkelijk uit de gelijknamige Engelse streek Exmoor waar hij al eeuwen een semiwild bestaan leidt. Hier komt hij voor op heuvelachtige heidelandschappen. De Exmoor is dan ook goed in staat om op een schraal dieet te overleven.
De laatst levende oerpony
Het is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg waar ze in alle rust kunnen opgroeien samen met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen. Net als in het verleden leven zo oerrunderen en wilde pony’s naast elkaar!
3 redenen om voor Exmoor Natuurvlees te kiezen
- Onze Exmoor paarden groeien op in natuurgebieden, worden niet bijgemest en hebben nooit antibiotica gehad. Het is puur vlees zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextracten.
- De Exmoor pony’s groeien op in sociale kuddes van verschillende samenstellingen.
- Met zoveel dieren in je bezit ontkom je er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garandeer je ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Dankzij de begrazingsactiviteiten is het vlees met recht ‘Natuurvlees’. Dit oorspronkelijk Engelse ras blijft nu in stand en de Exmoor pony’s groeien in alle rust op in natuurlijke kuddes, gewoon in Nederland!
Bijzonder en unieke smaaksensatie
Mega lekker
zo snel mogelijk herhalen
erg lekker