Exmoor hart
Exmoor hart is mager en mals vlees. Ondanks dat er hele leuke stoofrecepten zijn terug te vinden met Exmoor hart, gebruiken wij het in Nederland toch voornamelijk als diervoeding. Maar wist u dat u er een heerlijke hart saté van kunt maken? Hart is namelijk een grote spier en dus een goede biefstuk. Omdat een hart constant aan het werken is kan het een taai stukje vlees zijn, maar met de juiste bereiding lik je je vingers erbij af.
Recept van Sebastiaan Alferink, kok bij Circl restaurant in Amsterdam, ook afhaalpunt voor ons vlees.
Hoe maak je de lekkerste Exmoor hart saté?
Ingrediënten
Exmoor hart, 500 gr Paprika, 1 stuk Knoflook, 4 tenen Komijn, 2 el Chili poeder, 1 el Zwarte peper, 1 tl Zeezout, 2 tl Olijfolie, 4 el
Rode wijn azijn, 4 el
Bereiding
- Ontdoe de harten van nerven, vlies en vet. Snijd het hart in blokjes (2 bij 2 cm) en was deze in ijskoud water en dep goed droog.
- Maal alle ingrediënten, behalve het hart, tot een gladde marinade. Marineer de stukjes hart voor minimaal 4 uur en liefst een dag van te voren.
- Spies de saté en grill kort en hard over hoog vuur op de bbq of in de pan. Serveer met saus naar keuze, bijvoorbeeld romige chilimayo(2 el mayonaise, 2 el crème fraise, 1 el habanero hotsaus of gele sriracha) Lekker met quinoa salade.
Het voortbestaan van een Oerras
Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland, Omdat ze meer en ook andere dingen eten* dan runderen zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap en houdt daarbij tegelijkertijd het ras in stand. Het is eerlijk Nederlands vlees met herkomstgarantie.
Een win/win situatie
*Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.
Waar komt de Exmoor vandaan?
Dit zelfredzame ras heeft een link met het oorspronkelijke Europese wilde paard. De Exmoor komt oorspronkelijk uit de gelijknamige Engelse streek Exmoor waar hij al eeuwen een semiwild bestaan leidt. Hier komt hij voor op heuvelachtige heidelandschappen. De Exmoor is dan ook goed in staat om op een schraal dieet te overleven.
De laatst levende oerpony
Het is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg waar ze in alle rust kunnen opgroeien samen met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen. Net als in het verleden leven zo oerrunderen en wilde pony’s naast elkaar!
Exmoor hart valt onder ons ‘Van Kop tot Staart koken’ concept
Zorg & Natuur pleit graag voor ‘Van kop tot staart koken’ Met ons assortiment ‘vergeten vlees’ laten we u graag kennis laten maken met een aantal ‘vergeten delen’ van het dier.
Uw online slager
Uw vlees en vleespakketten wordt thuisbezorgd met de speciale Foodservice van PostNL, waarbij het diepgevroren* vlees in speciale door TNO ontwikkelde koelboxen met vrieselementen gegarandeerd op temperatuur wordt gehouden. Hiermee kunnen we op de best mogelijke manier, met de minste milieu-impact, uw pakket bezorgen.
*Ons natuurvlees wordt conform de strengste normen versneden en verpakt in dieptrek (met vacumeer machine) en razendsnel ingevroren door een EEG gecertificeerd bedrijf. Het vlees behoudt dankzij deze techniek haar kwaliteit en is lang houdbaar.
Wist u dit over ons Natuurvlees?
Wij laten het Exmoor vlees na de slacht ten minste 3 weken rijpen waardoor het vlees extra mals wordt. daarna verpakken wij het vlees vacuüm en vriezen het daarna direct voor je in. Zo blijft de celstructuur van het vlees intact, en dat voorkomt dat je vlees taai wordt.
- Onze beesten groeien op in Natuurgebieden, worden niet bijgemest en hebben nooit antibiotica gehad. Het is puur vlees zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextracten. Lees hier meer over de herkomst van ons vlees.
- Onze Exmoor pony’s groeien op in sociale kuddes van verschillende samenstellingen.
- Met zoveel dieren in je bezit ontkom je er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garandeer je ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Dankzij de begrazingsactiviteiten is het vlees met recht ‘Natuurvlees’. Onze dieren groeien in alle rust op in natuurlijke kuddes, gewoon in Nederland!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen