Exmoor kookworst
zonder nitriet, gluten, antioxidanten
Sappige ambachtelijke Exmoor kookworst, hij is iets zoeter dan rund en zit vol ijzer. Ideaal voor als je aan wil sterken of bij ijzertekort. Exmoor kookworst bevat minder vet dan reguliere kookworst en ziet er daarom donkerder uit dan u gewend bent.
De Exmoor kookworst bevat ook wild zwijn vlees om hem heerlijk sappig te maken. Bij het gebruik van alleen Exmoor vlees zou de worst te droog worden. Wij hebben de verhoudingen van Exmoor (mager) en wild zwijn zo afgestemd dat de kookworst niet te vet nog te droog is. Het resultaat is een geslaagde combinatie van wildsmaken die z’n finishing touch krijgt door een subtiele kruidenmelange.
Waarin verschilt onze ambachtelijke worst met een reguliere supermarkt worst?
Onze Exmoor kookworst is steviger dan u gewend bent van een reguliere (supermarkt)worst. Wij gebruiken namelijk geen chemische weekmakers zoals citraat of collageen darm. Onze kookworst wordt gemaakt van puur vlees en hij is door onze vaardige slager gestopt in een natuurdarm.
Een exmoor kookworst zonder nitriet
Nitriet (sodium nitraat) is een ingrediënt dat de worst mooi roze kleurt en wordt door bijna alle fabrikanten gebruikt om commerciële redenen. Het is een veel besproken onderwerp en veel mensen willen dit e-nummer niet meer gebruiken. Gelukkig is onze Exmoor kookworst nietrietvrij. Wij gebruiken uitsluitend natuurlijke kruiden en zeezout.
De lekkerste kookworst verdiend de beste (voor)bereiding
Met deze slimme tips voorkom je dat verse worst openbarst of dat de vulling er uit kruipt tijdens het bereiden.
- Let er allereerst op dat de worst niet te koud is, maar minimaal kamertemperatuur heeft voordat je gaat bakken of grillen.
- En de gouden regel is WELLEN.
Leg je verse worst zo’n vijf minuten in water dat net gekookt heeft en waar het vuur onder uit is gezet.
Laat de worst goed uitlekken nadat je hem uit het water hebt gehaald. Hij is nu klaar om te bakken of grillen. - Op de barbecue grill je de worst rondom bruin, waarna je hem op een minder hete plaats laat garen. Deksel erop of afdekken met folie.
- In de pan verwarm je boter met wat olie en braad je hem rondom bruin. Vervolgens doe je een scheutje water erbij en laat je de worst met deksel op de pan nog een minuut of 7 garen.
- Op de borrelplank: Snij de worst koud in kleine plakjes, heerlijk happen
Deze worst is niet alleen lekker bij de hutspot maar ook op de BBQ!
Nog meer trek gekregen in worstjes? Wij hebben een speciale pagina gemaakt met alle worstjes uit ons assortiment, bekijk hem hier
Het voortbestaan van een Oerras
Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland, Omdat ze meer en ook andere dingen eten dan runderen zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap en houdt daarbij tegelijkertijd het ras in stand. Het is eerlijk Nederlands vlees met herkomstgarantie.
Een win/win situatie
Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.
Waar komt de Exmoor vandaan?
Dit zelfredzame ras heeft een link met het oorspronkelijke Europese wilde paard. De Exmoor komt oorspronkelijk uit de gelijknamige Engelse streek Exmoor waar hij al eeuwen een semiwild bestaan leidt. Hier komt hij voor op heuvelachtige heidelandschappen. De Exmoor is dan ook goed in staat om op een schraal dieet te overleven.
De laatst levende oerpony
Het is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg waar ze in alle rust kunnen opgroeien samen met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen. Net als in het verleden leven zo oerrunderen en wilde pony’s naast elkaar!
Top
Prima worstje
Lekker bij de borrel
ziet er goed uit nog niet gebruikt