Exmoor rookvlees, carpaccio zonder e-nummers
Een delicatesse van de dikke bil, of meer precies van de rosbief* van de wilde Exmoor pony. Het vlees wordt met zeezout ingewreven en wij laten het daarna minimaal zes weken drogen in de koeling. Dankzij een lang rijpingsproces** is de smaaksensatie verrassend intens. Wij snijden het Exmoor rookvlees zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Voor de fijnproever!
Minder zout
*Vaak wordt rookvlees van de achtermuis gemaakt, wat net een andere structuur en smaak geeft. Onze variant Exmoor rookvlees van rosbief heeft een iets andere textuur. Deze is niet zo zout, zodat je heel goed de mooie smaak van het vlees proeft.
Geliefd bij sporters
Rookvlees is geliefd bij sporters of bij mensen die tijdelijk extra inspanningen moeten leveren. Omdat het minder zout is dan regulier rookvlees en het een intense smaak heeft hoeft er ook minder op de boterham.
Rijping van het vlees
**Wij laten het vlees na de slacht ten minste 3 weken rijpen. Wanneer wij het hebben over het rijpen van vlees, dan bedoelen wij eigenlijk dat ons vlees de tijd krijgt. Tijd om malser te worden en beter op smaak te komen.
In plaats van het vlees direct te versnijden en te verpakken, laten wij het in het been eerst een aantal weken ‘in de wind’ hangen. Dat gebeurd in speciale koelcellen met luchtcirculatie, bij een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur (tussen 0°C en 1°C). Vervolgens verpakken wij het vlees vacuüm en vriezen het daarna direct in. Zo blijft de celstructuur van het vlees intact, en dat voorkomt dat vlees taai wordt.
Heerlijk en verrassend op een borrelplankje
Serveer het puur op een borrelplankje met een augurkje of olijven, succes gegarandeerd.
Extra tip: Maak er een klassieke dressing bij van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper.
Het voortbestaan van een Oerras
Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland, Omdat ze meer en ook andere dingen eten dan runderen zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap en houdt daarbij tegelijkertijd het ras in stand. Het is eerlijk Nederlands vlees met herkomstgarantie.
Een win/win situatie
Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.
Waar komt de Exmoor vandaan?
Dit zelfredzame ras heeft een link met het oorspronkelijke Europese wilde paard. De Exmoor komt oorspronkelijk uit de gelijknamige Engelse streek Exmoor waar hij al eeuwen een semiwild bestaan leidt. Hier komt hij voor op heuvelachtige heidelandschappen. De Exmoor is dan ook goed in staat om op een schraal dieet te overleven.
De laatst levende oerpony
Het is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg waar ze in alle rust kunnen opgroeien samen met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen. Net als in het verleden leven zo oerrunderen en wilde pony’s naast elkaar!
3 redenen om voor Exmoor Natuurvlees te kiezen
- Onze Exmoor paarden groeien op in natuurgebieden, worden niet bijgemest en hebben nooit antibiotica gehad. Het is puur vlees zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextracten.
- De Exmoor pony’s groeien op in sociale kuddes van verschillende samenstellingen.
- Met zoveel dieren in je bezit ontkom je er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garandeer je ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Dankzij de begrazingsactiviteiten is het vlees met recht ‘Natuurvlees’. Dit oorspronkelijk Engelse ras blijft nu in stand en de Exmoor pony’s groeien in alle rust op in natuurlijke kuddes, gewoon in Nederland!
fantastisch
Zo smaakvol, heerlijk, aanrader
Superdeluxe ontbijt of bij hapjes, heerlijk!