Exmoor stoofvlees
Paardenvlees van Exmoor pony’s uit onze natuurgebieden. Het exmoor stoofvlees is een smakelijk en krachtig stuk vlees perfect voor lekker lang stoven. Het Exmoor stooflees is iets zoeter dan rund en het zit vol ijzer. Het is gesneden van de onderrib en omdat het uit veel stevig spierweefsel bestaat heeft het vlees een langere bereidingstijd nodig om gaar en zacht te worden.
Wat kun je maken met Exmoor stoofvlees?
Wanneer je het Exmoor paardenstoofvlees in blokjes snijdt, kun je er overheerlijke hachee van maken. Hachee is een typisch oudhollandse gerecht van draadjesvlees en langzaam gegaarde zachte uien en het zuur van wijn of azijn. Het gerecht is ideaal om in de slowcooker te bereiden. Door het hacheevlees op lage temperatuur langzaam te laten garen wordt het vlees ontzettend mals en valt het bijna uit elkaar.
Slowcooker recept stoofschotel met paardenvlees
Ga als volgt te werk:
- Snij de lappen stoofvlees in blokjes
- Verhit ossenwit in een koekenpan en bak de blokjes hacheevlees even aan. Kruiden naar smaak
- Doe het gebakken vlees in de slowcooker.
- Snij de uien.
- Maak de koekenpan schoon en verhit opnieuw olie en boter in de pan.
- Fruit de uien aan tot deze glazig zijn en doe deze dan op het vlees in de slowcooker.
- Voeg 100 ml water toe aan het vlees en de uien in de slowcooker.
- Voeg kruiden en bouillon toe naar smaak.
- Voeg nu ook een scheutje azijn of wijn toe, dit zal het vlees extra mals maken.
- Laat het vlees 3-6 uur op lage temperatuur sudderen. Zo wordt het collageen in de spier omgevormd in gelatine en vallen de draadjes uit elkaar.
- Om de saus in te dikken doe je het laatste uur de deksel van de slowcooker af.
TIP: Handig als u weinig tijd heeft om te koken. Dit gerecht kunt u een dag van tevoren bereiden. Het is dan misschien nog wel lekkerder!
Het voortbestaan van een Oerras
Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland, Omdat ze meer en ook andere dingen eten dan runderen zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap en houdt daarbij tegelijkertijd het ras in stand. Het is eerlijk Nederlands vlees met herkomstgarantie.
Een win/win situatie
Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.
Waar komt de Exmoor vandaan?
Dit zelfredzame ras heeft een link met het oorspronkelijke Europese wilde paard. De Exmoor komt oorspronkelijk uit de gelijknamige Engelse streek Exmoor waar hij al eeuwen een semiwild bestaan leidt. Hier komt hij voor op heuvelachtige heidelandschappen. De Exmoor is dan ook goed in staat om op een schraal dieet te overleven.
De laatst levende oerpony
Het is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg waar ze in alle rust kunnen opgroeien samen met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen. Net als in het verleden leven zo oerrunderen en wilde pony’s naast elkaar!
3 redenen om voor Exmoor Natuurvlees te kiezen
- Onze Exmoor paarden groeien op in natuurgebieden, worden niet bijgemest en hebben nooit antibiotica gehad. Het is puur vlees zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextracten.
- De Exmoor pony’s groeien op in sociale kuddes van verschillende samenstellingen.
- Met zoveel dieren in je bezit ontkom je er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garandeer je ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Dankzij de begrazingsactiviteiten is het vlees met recht ‘Natuurvlees’. Dit oorspronkelijk Engelse ras blijft nu in stand en de Exmoor pony’s groeien in alle rust op in natuurlijke kuddes, gewoon in Nederland!
Wil u toch wat anders proberen?
Wij hebben nog meer soorten stoofvlees in ons assortiment. Wat dacht u bijvoorbeeld van rundvlees hachee, lamspoulet of oma’s draadjesvleespakket?
Prima