Sukade biefstuk
Flat iron steak is eigenlijk sukade, maar dan juist zonder vliezen en pezen. De slager heeft hem als steak gesneden door de sukade overdwars, langs de dikke pees in het midden, te splitsen.
Er blijft een heerlijk mals, plat stuk vlees over dat met een beetje fantasie wel lijkt op de onderkant van een strijkijzer. Vandaar, flat iron steak.
Flat iron steak van grasgevoerde runderen
Flat iron steak (of dus de sukade) is afkomstig uit de schouder van het rund. En deze sukade is weer afkomstig van onze Black Angus, Limousin en Schotse Hooglander runderen.
Onze runderen zijn volledig grasgevoerd en nooit in aanraking geweest met antibiotica, hormonen of andere nonsens. Ze grazen zelf hun kruidenrijke dieet bij elkaar in Nederlandse natuurgebieden. Hier groeien ze in alle vrijheid op en leven ze in sociale kuddes met verschillende samenstellingen tussen zoogkoeien, kalveren en stieren. Net zoals in het wild. Dit geeft puur natuurvlees met een niet te vergelijken smaak!
Lees hier meer over de herkomst van ons vlees.
Bereiding flat iron steak
Sukade vlees met zeen is geschikt om te stoven. De zeen is het peesje dat midden door het vlees loopt. Deze zorgt bij stoven voor een rijke smaak.
Om sukade als biefstuk te kunnen bakken, moet de sukade gesplitst worden. Zo krijg je een malse flat iron steak welke zich goed leent om te marineren. Door de biefstuk indirect op wat lagere temperatuur te grillen, wordt de binnenkant goed verwarmd zonder dat de buitenkant verkoolt.
Barbecue tips:
- Haal de flat iron steak circa 1 uur voor bereiding uit de koeling en leg het op een bord op het aanrecht. De steak kan zo even op kamertemperatuur komen.
- Steek uw barbecue op tijd aan. Ga voor een directe hitte met een temperatuur tussen de 220-240 graden.
- Maak het barbecuerooster schoon met een borstel en doe vervolgens wat olie op keukenpapier en smeer het rooster in. Dat belooft straks mooie, bruine grillmarks.
- Snijd eventueel loshangende stukjes vlees van de steak weg en bestrooi het vlees met zout.
- Leg de steak recht boven de kolen op de barbecue. Eventueel kunt u de deksel er even op doen.
- Na 3 minuten kan het vlees gedraaid worden. Als het nog een beetje plakt, wacht dan nog heel even.
- Grill hierna de andere zijde circa 2-3 minuten.
- Heeft u een vleesthermometer? Ga voor een kerntemperatuur van 50-52 graden.
- Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt met aluminiumfolie (op een warm bord) nog even rusten.
- Snijd de flat iron steak in dunne plakjes op de draad en bestrooi het vlees met zout en peper.
Flat iron steak kopen
Een kwalitatieve flat iron steak van natuurvlees koopt u gewoon online. Wij bezorgen uw vlees met een speciale foodservice diepgevroren bij u thuis. Om de celstructuur en kwaliteit van ons vlees optimaal te houden, wordt het vlees namelijk direct na het verpakken ingevroren.
Alvorens heeft het vlees 3 weken de tijd gehad om te rijpen. Dit komt ten goede van de malsheid en smaak.
Ontdooi methodes
Koelkast: Haal de flat iron steak tijdig uit de vriezer en leg deze op een bord in de koelkast. Doet u dit bijvoorbeeld de avond of vroege ochtend van te voren. Eerder kan ook, u kunt het vlees 2-3 dagen gekoeld bewaren.
Water: Plaats de verpakking in een waterdichte zak en leg deze in koud water. Binnen 1-3 uur zal het vlees ontdooit zijn. Een directe bereiding is aan te raden.
Magnetron: Prik gaatjes in de verpakking en stel de magnetron in op het juiste gewicht. De magnetron zal het vlees om sommige delen al verwarmen. Bereid de flat iron steak hierna direct.
Lekkere steak, handig de bereidingswijze tips op website
Goeie budgetvriendelijke steak
Very nice steak, tasty and tender.
Heerlijk vlees!
Lekker vlees voor weinig geld