Rundvet van onze grasgevoerde Hooglander, Angus of Limousin runderen
Het belang van goede dierlijke vetten in ons dagelijks dieet begint gelukkig weer langzaam door te dringen in de moderne voedingsrichtlijnen. Vet is namelijk onmisbaar voor talloze essentiële processen in ons lichaam. Zo zijn meervoudig onverzadigde vetzuren essentieel voor de opbouw van onze celwanden (hersencellen). Ontstekingsreacties verminderen doordat onverzadigde vetzuren het immuunsysteem helpen. Terwijl verzadigde vetten ervoor zorgen dat ons lichaam voedingsstoffen zoals vitaminen A, D, E en K kan opnemen. Vet verteert relatief langzaam, je hebt daardoor langer een verzadigd gevoel en bovendien wordt eiwit beter verteerd dankzij vet.
Lange keten vetzuren zijn essentieel voor het zenuwsysteem. Twee daarvan, Stearinezuur en palmitoleïne zuur, zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals eigeel, grasboter, vis en orgaanvlees. En we kennen inmiddels allemaal wel het belang van voldoende omega 3 vetzuren in onze voeding. Vooral je geheugen en vermogen tot leren spint garen bij dit ‘breinvoedsel’. Vette vis is veruit de beste bron voor omega 3. Maar ook in vlees & vet van grasgevoerde runderen en eidooiers zit omega 3. Kies daarom bij het eten van vlees altijd voor natuurvlees, biologisch of biologisch-dynamisch rund, of goed beheerd wild. Dan weet je zeker dat de dieren een zo natuurlijk mogelijk leven en dieet hebben gehad.
Aangewassen rundvet is vet dat zich bevindt tussen het spierweefsel van het dier. Vroeger werd dit vet veel gebruikt om mee te bakken en braden. Maar door allerlei goedbedoelde voedingsadviezen over vetarm eten, waar men inmiddels weer hard van terug komt, is het rundvet compleet uit onze keukens verdwenen. Hoog tijd voor een herintroductie! Ben jij bewust bezig met eten en probeer je dierlijke vetten een belangrijkere plaats in je dagelijkse voeding te geven? Of volg je het Oerdieet, Paleo- of Ketogeen dieet? Dan kun je met behulp van aangewassen vet van grasgevoerde natuurrunderen het vetgehalte in je eten optimaliseren.
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Het zou handiger zijn als het aangewassen Rundvet in kleinere porties verpakt en ingevroren zou kunnen worden van bijvoorbeeld 150 of 250 gram. 1 kg is teveel om in 1 keer te ontdooien. Meestal moet de helft worden weggegooid omdat het al na 1 a 2 dagen ranzig wordt in de koelkast.
Stacy Kuus (geverifieerde eigenaar) –
Dit vet is echt mijn redder in nood om aan extra calorieën te komen en essentiële vetzuren. De smaak is goed en het heeft een mooie gelige kleur. Als reactie op de comment hierboven: het vet in de vriezer laten en per maaltijd met een groot mes eraf snijden en dat stuk in de pan doen. Dan hoef je het vet niet weg te gooien.
Anita (geverifieerde eigenaar) –
Nog biet gebruikt
Anoniem (geverifieerde eigenaar) –
Echt lekker!
Nayeli V. (geverifieerde eigenaar) –
I’m pretty happy with your products