Haantje, stevig en smaakvol kippenvlees
Vroeger was het heel normaal om zowel kippen als haantjes te houden, maar na WOII moest alles ineens efficiënter en goedkoper. Daarom zijn er tegenwoordig ‘gespecialiseerde’ kippenrassen; zoals vleeskippen die in korte tijd veel vleesaangroei hebben (maar weinig eieren produceren).
Normaal gesproken worden de haantjes van dit ras direct uit het ei gedood om als diervoeder te dienen (voor bijvoorbeeld dierentuinen), omdat ze als nutteloos worden gezien. Dat vinden wij echter totaal onzinnig. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en goed biologisch voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.
Vlees van de haan
Het vlees van de haan is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze haantjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.
Zijn de haantjes biologisch?
De haantjes groeien op bij biologische pluimveehouderij ‘De Lankerenhof’. Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. De haantjes worden hier niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes.
De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken).
Er is momenteel nog geen regelgeving voor het vlees van deze opfokhaantjes. Het keurmerk biologisch mag daarom nog niet gebruikt worden.
Bereidingstip voor een knapperig velletje
- Wilt U een showstopper of tafel maar zo min tijd in de keuken besteden? Stop dan de haan ingewreven met kruiden en olijfolie in een braadzak. De haan blijft gegarandeerd sappig en je hebt er totaal geen omkijken naar.
- Wilt u een super knapperig velletje? Vergeet dan de braadzak! Maar kerf wel even een kruis in de poten voordat de kip in de oven gaat, zodat ze sneller kunnen garen. En drapeer een paar plakken bacon over de borst om uitdroging tijdens het bakken te voorkomen. De filet kant of kippenborst gaart namelijk sneller dan de poten. Regelmatig even bedruipen doet ook wonderen.
Hoe maakt U een platte haan, ofwel een gevlinderde haan?
Een andere techniek (wel iets meer werk) is vlinderen. Hierbij klap je de haan voor het bakken als het ware open. Dit kan door eerst het borstbeen en de ruggengraat te verwijderen. Je kunt de kip hierdoor mooi plat neerleggen waardoor hij gelijkmatiger gaart. Deze zogenaamde spatchcock- of roadkill techniek is perfect wanneer je de kip op de barbecue gaat bereiden.
Bekijk ook onze Oranjehoen kip, De Oranjehoen in onze webshop is een langzaam groeiende scharrelkip die wordt gevoerd met restproducten uit de kringlooplandbouw. De vleeskwaliteit van dit kipje is geweldig; mooi sappig & heel smaakvol.
Lekker maar prijs wat hoog
Even wennen aan wat steviger vlees
Nog niet gegeten
Eveneens ook verrukkelijk! Ons hele gezellig heeft er heerlijk van genoten.