Meer over hacheevlees
Hacheevlees is het vlees dat gebruikt kan worden voor het maken van een hachee of goulash. Dit vlees wordt gesneden uit de onderrib (de hals) van onze runderen. Het vlees uit dit deel is wat taaier en hierom heeft het een langere bereidingstijd nodig om lekker mals te worden.
Tijdens het sudderen worden stoffen, zoals collageen en elastine afgebroken en wordt het vlees zachter. Het vet in het vlees helpt bij het creëren van de smaak. Hacheevlees wordt ook wel stoofvlees of suddervlees genoemd.
De naam hachee komt van het Franse woord ‘hacher’. Dit betekent hakken. Al in de 17e eeuw aten mensen vaak stoofpotjes met vlees, vis en gevogelte. Ook in de Middeleeuwen werd hachee bij buffetten voorgeschoteld. Het is dus een eeuwenoud gerecht dat nog steeds – met oma’s, overgrootoma’s of misschien wel over overgroot oma’s recepten – bereid wordt.
Grasgevoerd rundvlees
Ons rundvlees is 100% grasgevoerd, zonder toevoegingen. Het vlees komt van onze eigen Angus, Hooglander of Limousin runderen die vrij rondlopen in natuurgebieden in Nederland.
Voor Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, natuurgebied het Fochteloërveen en Natuurmonumenten, alsmede Gemeente Almere, Heerhugowaard en Ooststellingwerf beheren wij met onze kuddes de volgende natuurgebieden.
1. Duinen Schoorl
2. Geestmerambacht
3. Waterlandse bos
4. Noorderplassen
5. Fochteloërveen
6. Meindersveen
7. Vrouwenerveld
8. Ooievaarsplas
Onze runderen grazen in sociale kuddes hun eigen voedsel bij elkaar. Van tijd tot tijd wordt een rund geslacht om een goede balans in de kudde te garanderen voor de toekomst. Wij zijn helemaal fan van ‘Kop tot staart eten’ en gebruiken dus alle delen van het rund.
Hachee maken
Hacheevlees van grasgevoerd rund is een geliefde basis voor de lekkerste hachee of goulash. Hachee is hierbij meer zuur en goulash is pittig. Voor beide gerechten geldt uiteraard het toverwoord: Stoven!
Onze tips voor het maken van hachee:
- Haal het hacheevlees plusminus 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen met de verpakking open.
- Dep de blokjes droog.
- Verhit boter of olie in de pan en bak de blokjes rondom bruin op een hoge temperatuur.
- Stoof ze daarna volgens (oma’s) recept in bijvoorbeeld een stoofpan of slowcooker met de bijbehorende hacheekruiden en groenten.
- Let op! Het mengsel mag niet koken. Hiervan wordt hacheevlees taai.
Hacheevlees ontdooien
Ons hacheevlees met vet is alvast in blokjes gesneden. Na het portioneren worden ze direct vacuüm verpakt en razendsnel ingevroren. Dit doet een gecertificeerd bedrijf. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de kwaliteit van het vlees behouden wordt.
U krijgt dit vlees hierom ook diepgevroren geleverd. Het is belangrijk dat hacheevlees ontdooit wordt, voordat u deze gaat bereiden.
- De beste methode is door het tijdig uit de vriezer te halen (bijvoorbeeld de avond van tevoren) en in de koelkast te laten ontdooien.
- Een snellere manier is het hacheevlees in een waterdichte verpakking in koud water neer te leggen. Ze zullen dan in zo’n vier uren ontdooien. Dit kan nog wat versneld worden door het water tussendoor te verversen.
diverse keren besteld, een aanrader
Hacheevlees was op de juiste manier bereid (dus ouderwets, net als vroeger) overheerlijk. Meteen twee porties bereid, hebben we voor een volgende keer weer?
Wat een smaak! Puur en vol van smaak.
Natuurvlees smaakt zoveel beter! Het werd een perfecte boeuf bourguignonne. Aanrader.
vet geeft smaak en gezondheid