Oranjehoen hele kip
Zin om weer eens een hele kip op tafel te zetten? Dan kies je vanzelfsprekend voor kwaliteitskip, zoals de Oranjehoen. De Oranjehoen in onze webshop is een langzaam groeiende scharrelkip die wordt gevoerd met restproducten uit de kringlooplandbouw. De vleeskwaliteit van dit kipje is geweldig; mooi sappig en heel smaakvol.
Hele kip bereiden
- Wil je een showstopper of tafel maar zo min tijd in de keuken besteden? Stop dan de hele kip ingewreven met kruiden en olijfolie in een braadzak. De kip blijft gegarandeerd sappig en je hebt er totaal geen omkijken naar.
- Wil je een super knapperig velletje? Vergeet dan de braadzak! Maar kerf wel even een kruis in de poten voordat de hele kip in de oven gaat, zodat ze sneller kunnen garen. En drapeer een paar plakken bacon over de borst om uitdroging tijdens het bakken te voorkomen. De filet kant of kippenborst gaart namelijk sneller dan de poten. Regelmatig even bedruipen doet ook wonderen.
- Een andere techniek (wel iets meer werk) is vlinderen. Hierbij klap je de kip voor het bakken als het ware open. Dit kan door eerst het borstbeen en de ruggengraat te verwijderen. Je kunt de kip hierdoor mooi plat neerleggen waardoor hij gelijkmatiger gaart. Deze zogenaamde spatchcock- of roadkill techniek is perfect wanneer je de kip op de barbecue gaat bereiden.
Meer over Oranjehoen scharrelkippen
De ‘Oranjehoen’ is een van oorsprong langzaam groeiend Oostenrijks vleeskippenras van Leenders. Bij deze energie-neutrale kippenboerderij leven de mooi bevleesde scharrelkippen in ruime stallen met volop scharrelruimte in overdekte buitenplaatsen.
Bij Leenders worden de scharrelkippen niet biologisch gehouden. De nadruk ligt hier op een circulaire bedrijfsvoering. De ‘Oranjehoen’ wordt bijvoorbeeld gevoerd met restproducten uit de kringlooplandbouw, zoals wortel, kurkuma, oregano, knoflook en rode biet. Als gevolg van dit bijzondere dieet is het vlees van het oranjehoen prachtig mals, iets zoetiger van smaak en …. oranje-achtig van tint.
Kipvulling, ambachtelijk gemaakt, keuze uit mild en pittig
Bij een feestmaaltijd hoort een mals gebraden kippetje en deze is extra feestelijk met een kipvulling. Onze ambachtelijke slager heeft twee varianten op de vulling gemaakt. Een traditionele zoete variant met pruimen en rozijnen, en een pittige spicy variant met pimenton (Spaanse gerookte paprikapoeder) en chilipepers. De vulling is op basis van gehakt van scharrelvarken. Het bevat geen gluten, toegevoegde suikers of e-nummers.
Oranjehoen kip met vulling recept
Met een hele Oranjehoen en deze kipvulling maak je eenvoudig een gevulde kip. Op basis van de oranjehoen van Johan Leenders, met een losse kant & klaar vulling van aangemaakt varkensgehakt. Juist het wat vettere varkensgehakt zorg dat je kip niet droog wordt. Eenvoudig te maken en het kan bijna niet mislukken.
Hoofdgerecht voor ca. 6 personen
Wat heb je nodig:
1 x kipvulling naar keuze (mild of pittig)
1 ons ontbijtspek (optioneel) olijfolie cocktailprikkers keukentouw peper & zout
Voorbereiding:
Ontdooi de hoen en vulling in 1-2 dagen in de koelkast. Hoe maak je het : Je zet de oven aan op 175 ℃. Je vult de oranjehoen aan de bovenkant met de bijgeleverde vulling. Maak de bovenkant dicht met een cocktail prikker. Bind de poten aan het uiteinde kruislings aan elkaar vast. Vet de hoen in met olijfolie, en bestrooi met peper en zout.Leg de gevulde hoen met de borstkant naar beneden in een ovenschaal en braadt 45 minuten. Haal uit de oven, keer om, en beleg (indien gewenst) de borst met plakjes ontbijtspek. Braadt voor nog eens 45 minuten.
Dek ondertussen de tafel met je mooiste servies, en trek een fles lekkere rode wijn open.
Haal de gevulde hoen uit de oven, en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijdt de hoen aan en geef er een lekkere versgemaakte aardappel-knolselderijpuree bij en je favoriete seizoensgroente.
Let op: Alhoewel deze kip met grote zorg is schoongemaakt, kan het zijn dat er toch nog wat stukjes orgaan over het hoofd zijn gezien. Wij adviseren u voor bereiding de kip goed te controleren en indien nodig helemaal leeg te maken.
Gebruikt voor de soto. Beste soto die ik ooit gemaakt heb
Bier kip van gemaakt, alsof een engeltje op je tong …..
fantastisch in combinatie met de kipvulling van Zorg&Natuur
Buitengewoon
The one and only. Super. Als piri piri in de oven