Een goede biefstuk op tafel
Hollandse biefstuk van Black Angus, Schotse Hooglander of Limousin rund belooft een goede steak op tafel. De ‘Dutch steak’ wordt uit de bovenbil, het spierstuk of de dunne lende gesneden.
Naast deze zijn er nog andere soorten verkrijgbaar bij Zorg & Natuur. Op volgorde van malsheid zijn dat haasbiefstuk (tournedos), kogelbiefstuk, en lendebiefstuk ofwel entrecote.
De Hollandse komt net als kogelbiefstuk ook uit het achter dijbeen, maar dan net er naast. Hierdoor is de Hollandse een goedkoper, iets minder mals alternatief, maar toch zeer smakelijke steak.
De herkomst van ons vlees
Het heerlijke vlees van Angus, Hooglander en Limousin runderen is wereldwijd bekend vanwege de goede smaak. Onze kuddes zijn volledig grasgevoerd waardoor het vlees met recht ‘natuurvlees’ genoemd kan worden. Het vlees van onze dieren is qua dooradering minder vet dan het vlees van runderen welke met krachtvoer zijn bijgemest. Maar het is zeker zo lekker.
Onze runderen grazen in Nederlandse natuurgebieden en leven hier in vrijheid in sociale kuddes. De kuddes bestaan uit verschillende samenstellingen. Zo zijn er kuddes van zoogkoeien en kalfjes die worden geleid door een dominante stier. Maar er zijn ook, net als in het wild, kuddes die alleen uit stieren bestaan.
Van tijd tot tijd wordt er een rund geslacht. Zo houden we een gezonde balans in de kuddes voor de toekomst.
Hollandse biefstuk bereiden
Wilt u graag weten hoe lang u een Hollandse biefstuk moet bakken? Het antwoord hangt af van hoe u hem het liefste eet. Rare, medium of well done? Bij rare is de binnenkant van het vlees nog rood, bij medium meer rosékleurig en bij well done doorbakken.
U kunt dit stuk vlees het beste bakken met een vleesthermometer bij de hand en de volgende richtlijn aanhouden:
- Rare: een kerntemperatuur van 45 graden
- Medium: een kerntemperatuur van 50 graden
- Well Done: een kerntemperatuur van 55 graden
Daarnaast geven wij graag de volgende tips voor het bereiden van een goede biefstuk:
- Haal het vlees op tijd uit de koelkast. Zo kan het nog op kamertemperatuur komen en voorkomt u dat het vlees taai wordt tijdens het bakken. Reken hiervoor zo’n 30 minuten.
- Bak de steak met boter in een koekenpan of grillpan aan beide zijden tot deze de gewenste kerntemperatuur heeft.
- Verpak het vlees direct na het bakken nog even in aluminiumfolie. Door het plusminus 10 minuten te laten rusten, wordt de temperatuur beter verdeeld. Bovendien zal zo niet het smaakvolle vocht verloren gaan bij het snijden.
Vlees ontdooien
Het vlees van Zorg & Natuur wordt door een gecertificeerd bedrijf conform strenge normen versneden, vacuüm verpakt en ingevroren. Ons vlees wordt dan ook diepgevroren geleverd middels een speciale foodservice.
Zo kunt u het vlees desgewenst in uw vriezer plaatsen en voor de dag van bereiding er weer uit halen. Wij adviseren u dit tijdig te doen, zodat het vlees in de koelkast kan ontdooien.
Heerlijke biefstuk, ik eet deze liever dan een stuk entrecote. Dat zegt wel wat!
Very tasty, top quality!
Stevig maar toch mals vlees, heel lekker
?
Heerlijk zacht