Ambachtelijk gemaakte kip of kalkoen vulling
Bij een feestmaaltijd kiezen mensen graag voor een kerstkalkoen of mals gebraden kippetje. En laten deze nou eens extra feestelijk worden met een verse kip/kalkoen vulling!
Deze zelfgemaakte versie door De Sjroetefarm is, zoals het vaak zo is met zelfgemaakte dingen, vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt. Smaakvoller, en met meer textuur. Kant en klare kip/kalkoen vulling is een perfecte uitkomst voor minder uren in de keuken, maar toch een smakelijk feestmaal!
Bij welke producten gebruikt u deze vulling? Vul er bijvoorbeeld de hele weidekalkoen groot of een kleiner wiedekalkoentje mee. Liever een kip op tafel? Kies bijvoorbeeld de hele Oranjehoen. Ook de haas, of fazant zijn heel geschikt om te vullen met deze lekkernij.
Weidekalkoen uit Nederland
Onze kalkoenvlees producten zijn afkomstig van De Sjroete Farm. Dit is een kalkoenhouderij in Helden (Limburg) waar met passie gewerkt wordt aan het ambacht van kalkoenhouden. De veelzijdige, bourgondische weidekalkoen heeft volop ruimte om rond te scharrelen en rustig op te groeien in de kruidenwei.
Deze kruidenwei is speciaal aangelegd om een bosrijke omgeving zo goed mogelijk na te bootsen. Want bosrijk is waar kalkoenen van oorsprong gewend aan zijn. De nieuwsgierige dieren kunnen er naast ruimte ook genieten van vers gras en kruiden. Aanvullend krijgen ze speciaal voer.
De kalkoenen van De Sjroete Farm zijn Caringa Cartier kalkoenen. Ze kenmerken zich door hun chique zwarte veren en smaakvolle vlees. Vlees waar je alle kanten mee op kunt. Het is een smaakvol alternatief voor kip en is eiwitrijk, vetarm en rijk in omega 3. Bekijk alle kalkoenproducten.
Inspiratie: Gevulde kalkoen recept
Aantal personen: ca. 4
Duur: ca. 15 minuten bereidingstijd | 45 min baktijd | 20 min. rusttijd
Boodschappenlijst:
- 1 kalkoen (ca. 3 of 4 kg)
- 1 x kip/kalkoen vulling
- 150 g roomboter
- 2 á 3 gehalveerde uien
- 1.5 – 2 citroenen
- 1 paar takjes tijm en rozemarijn
- wat zout en peper
- 200-300 g ontbijtspek
- 150 ml witte wijn
Voorbereiding
Ontdooi de hoen en vulling in 1 tot 2 dagen in de koelkast.Zo maakt u het in 10 stappen:
- Spoel de kalkoen af en dep hem droog.
- Vul de kalkoen aan de nekzijde met de kant en klare vulling en maak hem dicht met een cocktailprikker.
- Vul de buikholte verder met de gehalveerde uien, citroenen en verse kruiden.
- Smeer de buitenkant van de kalkoen in met roomboter en bestrooi ruim met peper en zout.
- Doe de kalkoen in een grote braadslede, met de borst op de bodem en bedek hem aan de bovenzijde met de plakjes ontbijtspek.
- Giet de wijn in de braadslede en zet het geheel wat lager in de oven.
- Laat de kalkoen daar ongeveer drie kwartier staan, totdat hij bruin is. Lees hieronder nog even onze kooktips.
- Haal hem uit de oven wanneer de kalkoen gaar is. Naar wens kunt u het spek verwijderen.
- Pak de kalkoen in met aluminiumfolie zodat hij nog ong. 20 min. kan nagaren/rusten voordat hij wordt aangesneden.
- Aansnijden en smullen maar!
Kooktips
- Zet de oven niet te hoog om te voorkomen dat de kalkoen van buiten te donker wordt terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Begin met een temperatuur van 200 graden Celsius en zat na één uur de oven terug op 175 graden.
- De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70-72 graden. Dit kunt u het beste meten door een vleesthermometer in de dij (het dikste deel) van de kalkoen te steken. Let er wel op dat de pin van de thermometer niet tegen het bot aan zit.
- Heeft u geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn, dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur? Dan is het vlees nog niet gaar.
Inspiratie: Gevulde kip recept
Met een hele Oranjehoen en deze kant en klare kalkoen/kip vulling maak je eenvoudig een gevulde kip. Eenvoudig te maken en een feestelijk resultaat.
Aantal personen: ca. 6
Duur: ca. 15 minuten bereidingstijd | 1,5 uur baktijd | 10 min. rusttijd
Boodschappenlijst:
- 1 hele kip Oranjehoen
- 1 x deze kip/kalkoen vulling
- 100 gram ontbijtspek (optioneel)
- olijfolie
- cocktailprikkers
- keukentouw
- peper & zout
Voorbereiding
Ontdooi de hoen en vulling in 1 tot 2 dagen in de koelkast.Zo maakt u het in 10 stappen:
- Verwarm de oven voor op 175 ℃.
- Vul de Oranjehoen aan de bovenkant met de bijgeleverde vulling.
- Maak de bovenkant dicht met een of meerdere cocktailprikkers.
- Bind de poten aan het uiteinde kruislings aan elkaar vast met keukentouw.
- Vet de hoen in met olijfolie, en bestrooi met peper en zout.
- Leg de gevulde hoen met de borstkant naar beneden in een ovenschaal en braadt 45 minuten.
- Haal uit de oven, keer om, en beleg (indien gewenst) de borst met plakjes ontbijtspek.
- Braadt voor nog eens 45 minuten.
- Haal de gevulde hoen uit de oven, en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijdt de hoen aan en smullen maar!
Serveertip: versgemaakte aardappel-knolselderijpuree en uw favoriete seizoensgroente.
Een heerlijke aan(vulling) voor me heerlijke kip 👍👌