SouperHen Kippenbout
Deze ‘SouperHen’ kippenbouten van de Lankerenhof zijn afkomstig van dames op leeftijd die hun spieren hebben gebruikt. Hierom zijn deze bouten ontzettend geschikt voor het maken van een ouderwets lekkere kippensoep. Dit biologische kippenvlees van Lankerenhof heeft karakter en zit bomvol smaak. Vooral dankzij een leven lang kwalitatief, hoogwaardig voer en volop ruimte om te scharrelen (binnen & buiten).
Recept ouderwetse kippensoep met kippenbout
De SouperHen kippenbout is dus bij uitstek geschikt voor het maken van kippensoep of kippenbouillon. Lees verder voor een recept voor het maken van die ouderwetse kippensoep. Onze favoriet voor een flinke kom soep die licht verteerbaar is en veel vitaminen bevat! Maak gerust meer, dan heef u nog wat voor in de vriezer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 kippenbouten
- 2 liter water
- 2 uien
- 1 prei
- 3 winterpenen
- 100 gram selderij
- 100 gram bloemkool
- 1 handje vermicelli
- 1 handje peterselie (fijngesneden – vers)
- 2 takjes tijm
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 laurierblaadje
- 1 stukje foelie
- 2 eetlepels citroensap
- zout
- Naar smaak: zoete ketjap, sambal en/of kippenbouillon blokje(s)
-
Snijd de prei in dunne plakjes en snijd geschilde winterpenen in blokjes. Snij ook de selderij en bloemkool in kleine stukjes.
-
Snipper 1 van de uien.
-
Maak de peperkorrels fijn tussen 2 lepels of gebruik een pepermolen.
-
Doe de kippenbouten in een ruime (soep)pan en voeg water, prei, winterpeen, selderij, bloemkool, ui, peperkorrels, tijm, het laurierblaadje, foelie en de helft van de peterselie toe. Voeg nog geen zout toe (dit doe je later).
-
Breng het geheel aan de kook en schep eventueel schuim eraf tijdens het koken.
-
Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 2-3 uren zachtjes pruttelen.
-
Als de soep lekker lang heeft opgestaan haal je de kip eruit.
-
Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een soeppan.
-
De groenten en kruiden die je overhoudt kun je nu eventueel weggooien, maar dit hoeft niet.
-
Als de kip is afgekoeld kun je deze gaan plukken. Dit doe je door het vlees van de botten en het vel te ontdoen en het vlees los te trekken met een vork. De overgebleven dunne stukjes kip kunnen terug in de bouillon.
-
Zet de bouillon met de kip weer op het vuur.
-
Snijd het laatste uitje fijn en voeg deze samen met citroensap, de rest van de peterselie en vermicelli toe.
-
Laat de kippensoep nog zo’n 15 minuten pruttelen en breng daarna de soep op smaak. Doe dit naar eigen smaak met bijvoorbeeld zout, een beetje ketjap, sambal en/of blokje(s) kippenbouillon.
-
Serveer in 4 kommen of diepe borden en genieten maar!
Biologische kip of *****5 sterren scharrelkip
Welke kip zet jij op tafel? Wij kiezen in onze winkel voor kippenvlees van duurzame afkomst. Zoals de leghennen van De Lankerenhof, Het is een bewuste keuze voor gezonde, eerlijke kippen die met respect voor dier en milieu zijn gehouden. Zonder gegoochel met antibiotica of hormonen en, zeker niet onbelangrijk, heel smaakvol kippenvlees!
Het scharrelvlees van de leghen is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak. Ze zijn daarom zeer geschikt als soepkip (SouperHen).
Balans terugbrengen voor de kip
Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. Daarom hebben zij gekozen voor het kippenras ‘Les Bleues’. Dat is een oud ras dat weliswaar langzaam groeit en minder eieren legt dan een echte legkip, maar wel redelijk wat vlees ontwikkeld.
De hennetjes
De hennetjes en haantjes delen een ruime stal en hebben veel buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hennetjes gaan rond de 20-21 weken voor het eerst eitjes leggen. Zij blijven plusminus veertien maanden actief, tot de opbrengst mindert en ze geslacht worden. De hennetjes zijn biologisch gecertificeerd.
De haantjes
De haantjes worden hier ook niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en verantwoord voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.
De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken). Dan worden ze vechtlustig en door hormonale verandering wordt het vlees minder mals. Een klein aantal hanen mag overigens wel verder opgroeien. Deze volwassen dieren leven tussen de leghennen en bewaren de rust in de pikorde. Bovendien slaan ze alarm bij onraad en dreiging van roofvogels.
Bekijk ook onze andere kip producten!
heerlijk
Ik hoef het niet meer
prima voor soep of ragout
Superrrrrr bouillon van getrokken en van overige ragout gemaakt voor pasteitje.