Grasgevoerd Natuurvlees van Zorg & Natuur

Deel

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Haantje heerlijk van smaak, eerlijk biologisch gehouden 1,2 kilo

(6 klantbeoordelingen)

22,60 incl. BTW

Beschikbaarheid: Op voorraad

Haantje

Gewicht: 1200-1300 gram
Het vlees van de ‘Les Bleu’ haan is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze dieren hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.

Bereidingstip: Wil je een showstopper of tafel maar zo min tijd in de keuken besteden? Stop dan de haan ingewreven met kruiden en olijfolie in een braadzak. De haan blijft gegarandeerd sappig en je hebt er totaal geen omkijken naar.
Wil je een super knapperig velletje? Vergeet dan de braadzak! Maar kerf wel even een kruis in de poten voordat de kip in de oven gaat, zodat ze sneller kunnen garen. En drapeer een paar plakken bacon over de borst om uitdroging tijdens het bakken te voorkomen. De filet kant of kippenborst gaart namelijk sneller dan de poten. Regelmatig even bedruipen doet ook wonderen.

Hoe maak je een gevlinderde haan klaar op de bbq? bekijk bij de beschrijving hoe je zelf je eigen platte kip in de oven of op de bbq klaarmaakt.

Kiloprijs: € 18,90

SKU 1130 Categorie:

Haantje

Vroeger was het heel normaal om zowel kippen als haantjes te houden, maar na WOII moest alles ineens efficiënter en goedkoper. Daarom zijn er tegenwoordig ‘gespecialiseerde’ kippenrassen; zoals vleeskippen die in korte tijd veel vleesaangroei hebben (maar weinig eieren produceren). Normaal gesproken worden de haantjes van dit ras direct uit het ei gedood om als diervoeder te dienen (voor bijvoorbeeld dierentuinen), omdat ze als nutteloos worden gezien. Dat vinden wij echter totaal onzinnig. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en goed biologisch voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.

Het vlees van de haan is heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben hun spieren gebruikt. Het vlees bevat veel minder vocht, en barst van de smaak.

Waar komen de haantjes vandaan?

De haantjes groeien op bij biologische pluimveehouderij ‘De Lankerenhof’. Bij de Lankerenhof willen ze graag weer de balans terugbrengen in de manier waarop er met kippen wordt omgegaan. Daarom hebben zij gekozen voor het kippenras ‘Les Bleues’. De haantjes worden hier niet als nutteloos gezien en mogen samen opgroeien met de hennetjes. De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken).

Er is momenteel nog geen regelgeving voor het vlees van deze opfokhaantjes. Het keurmerk biologisch mag daarom nog niet gebruikt worden, dit ondanks dat het vlees van de leghennetjes waartussen ze opgroeien wel biologisch is.

Bereidingstips

  • Wil je een showstopper of tafel maar zo min tijd in de keuken besteden? Stop dan de kip ingewreven met kruiden en olijfolie in een braadzak. De kip blijft gegarandeerd sappig en je hebt er totaal geen omkijken naar.
    Wil je een super knapperig velletje? Vergeet dan de braadzak! Maar kerf wel even een kruis in de poten voordat de kip in de oven gaat, zodat ze sneller kunnen garen. En drapeer een paar plakken bacon over de borst om uitdroging tijdens het bakken te voorkomen. De filet kant of kippenborst gaart namelijk sneller dan de poten. Regelmatig even bedruipen doet ook wonderen.

heel-scharrelhaantje-online-bestellen-bij-zorgnatuur.nl

Hoe maak je een platte haan, ofwel een gevlinderde haan?

Een andere techniek (wel iets meer werk) is vlinderen. Hierbij klap je de haan voor het bakken als het ware open. Dit kan door eerst het borstbeen en de ruggengraat te verwijderen. Je kunt de kip hierdoor mooi plat neerleggen waardoor hij gelijkmatiger gaart. Deze zogenaamde spatchcock- of roadkill techniek is perfect wanneer je de kip op de barbecue gaat bereiden.

Bekijk ook onze Oranjehoen kip, De Oranjehoen in onze webshop is een langzaam groeiende scharrelkip die wordt gevoerd met restproducten uit de kringlooplandbouw. De vleeskwaliteit van dit kipje is geweldig; mooi sappig & heel smaakvol.

Gewicht1.200 kg
Voedingswaarde
Kip met vel rauwper 100 gr
Energie905/218 kJ/kcal
Vetten16,0 gram
waarvan verzadigde vetzuren4,7 gram
waarvan enkelv onverzadigde vetzuren4,8 gram
waarvan meerv onverzadigde vetzuren3,6 gram
Koolhydraten0 gram
waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwitten18,3 gram
Zout0 gram

6 beoordelingen voor Haantje heerlijk van smaak, eerlijk biologisch gehouden 1,2 kilo

  1. Celinde Bijnen (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Kan ik nog niets over zeggen heb ik nog niet klaar gemaakt.

  2. andy (geverifieerde eigenaar)

    Dit smaakt naar leven. Vlees met structuur en behoud van sap. Heerlijk!!!

  3. Marianne (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Een heerlijk vogeltje. In de Römertopf bereid echt lekker.

  4. Mieke Nieuwland (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Eveneens ook verrukkelijk! Ons hele gezellig heeft er heerlijk van genoten.

  5. Michiel (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Nog niet gegeten

  6. Diny (geverifieerde eigenaar)

    Verified reviewVerified review - view originalExternal link

    Even wennen aan wat steviger vlees

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…

Nieuwsbrief

We willen u maandelijks verrassen met aanbiedingen, ontwikkelingen op natuurgebied, onze Zorgboerderij, en informeren over onze grazers!
Wanneer is dit er weer? Helaas zijn wij momenteel door onze voorraad heen. Wilt u op de hoogte gehouden worden wanneer het weer verkrijgbaar is, vul dan hieronder uw e-mail adres in.
Scroll naar top