Lamskoteletten, een gezonde keuze
Lamskoteletten zijn licht mager, zeer sappig lamsvlees. Een kotelet wordt gesneden uit het rib-, lende- en schoudergebied, ook wel de zadel van het lam. In Nederland is een karbonade in feite hetzelfde als een kotelet. Echter wordt de benaming kotelet doorgaans voor lam- en kalfsvlees gebruikt.
Het lamsvlees van onze heideschapen is magerder dan regulier schapenvlees en het heeft een fijne, volle wildsmaak die niet te vergelijken valt.
Lamskoteletten zijn een gezond en eerlijk natuurproduct van dieren die een mooi vrij leven hebben gehad; puur natuurvlees, zonder kunstmatige toevoegingen. Bekijk ook eens onze andere lamsvlees producten.
De herkomst van ons lamsvlees
Onze schapen grazen in een kudde in natuurgebieden met herder. Gewoon op Nederlandse bodem in het natuurgebied van Drents Landschap. De kudde bestaat uit het Schoonebeeker Heideschaap, een sierlijk schapenras met lange benen en een prachtige langharige vacht.
Het zijn sterke dieren met een hoge mate van zelfredzaamheid, net als de Black Angus en de Schotse Hooglander. Deze weerbaarheid is belangrijk want onze schapen leven het hele jaar door buiten in de natuur.
Wanneer het lammertijd is dan werpen de ooien meestal één lam. Tweelingen komen maar sporadisch voor. De geboorte regelen de dames gewoon helemaal zelf. Onze hulp hebben ze daar niet bij nodig.
De flinke eetlust van de Schoonebeeker maakt ze zeer geschikt als ‘professionele grazer’. Bovendien zijn ze perfect inzetbaar voor specialistische bestrijding van ongewenste begroeiing zoals berenklauw en duindoorn. Ze peuzelen het allemaal lekker op.
Lamskoteletten bakken
Lamskoteletten zijn zeer veelzijdig. U kunt ze zowel bakken op de bbq als in de pan.
- Haal de koteletten een halfuur voor het bakken uit de koelkast.
- Wij adviseren te gaan voor een kerntemperatuur van 45 °C en een mooi rosé resultaat. Dit kunt u bereiken door de lamskoteletten om en om binnen 1 minuut aan te bakken totdat ze een goed kleurtje hebben. Vervolgens nog 2-3 minuten door laten garen op zachter vuur.
- Het is overigens heerlijk om de lamskoteletten van te voren te marineren met een kruidenmengsel. Probeert u bijvoorbeeld eens een mengsel te maken van olijfolie, tijm, rozemarijn, knoflook en wat peper en zout. Leg de lamskoteletten in een grote kom, giet de marinade erbij, goed mengen en minimaal 2 uren in de koelkast laten staan. Eventueel kunt u tussendoor nog eens roeren voor een goede verdeling van de marinade.
Liever uit de oven?
Schroei de lamskoteletten dan eerst rondom dicht in een pan en laat ze daarna in een voorverwarmde oven nog 8 minuten garen op 200 graden.
Lamskoteletten ontdooien
De traditionele methode
Het vlees tijdig uit de vriezer halen en langzaam in de koelkast laten ontdooien. Leg het vlees verpakt op een schaal, het kan voorkomen dat de verpakking lekt. Plan ruim van tevoren wat u gaat eten, want deze manier van ontdooien kost tijd. Het is verstandig om het vlees binnen 2 tot 4 dagen na ontdooien te bereiden.
De snelle methode
Het vlees ontdooien door het in koud water te leggen Leg het vlees in een waterdichte verpakking in koud water. U versnelt het dooi-proces door ieder half uur het water te verversen. Kleinere hoeveelheden vlees, zoals hamburgers of worstjes, ontdooien binnen een uur. Het is verstandig om het vlees direct na ontdooien te bereiden.
De snelste (maar zeker niet de beste) methode het vlees ontdooien in de magnetron
Prik voorzichtig een paar gaatjes in de verpakking. Leg het vlees vervolgens op een bord Gebruik de ontdooistand van de magnetron, rekening houdend met het gewicht van het stuk vlees De magnetron zal het vlees op bepaalde plaatsen al enigszins verwarmen. Bereid het vlees daarom direct nadat het ontdooit is.
Geweldig vlees
Prima en heerlijk mals
heel goed
zoals gebruikelijk fantastisch vlees, heerlijk op de bbq
just one word, delicious