Longhaas, onglet en butchers steak
Longhaas is in Nederland aan populariteit nog aan het groeien, maar in Frankrijk en België is longhaas al erg geliefd. In deze landen staat dit stuk vlees bekend onder de naam onglet de boeuf. Ook in de VS is longhaas populair. Daar noemen ze ‘m hanging tender of butchers’ steak en wordt het vlees doorgaans bereid op de barbecue of in de oven.
Longhaas kent nog vele andere benamingen, namelijk: beenhouwersbiefstuk, kraaibiefstuk, karweivlees en schorsvel. Dit komt doordat de slager vaak dit kleinere stuk vlees mocht houden als extra vergoeding voor zijn werk. Er zit slechts circa 1 kilo longhaas aan het rund. Longhaas wordt ook nog wel eens verward met jodenhaas (ook wel diamanthaas), maar dit is juist een malse biefstuk uit de schouders van het rund.
Puur natuurvlees zonder poespas
Het natuurvlees van Zorg & Natuur is afkomstig van onze Black Angus, Schotse Hooglander en Limousin runderen. Onze runderen groeien op in natuurgebieden in sociale kuddes van verschillende samenstellingen. Je hebt kuddes van zoogkoeien en kalfjes, geleid door een dominante stier. Daarnaast zijn er ook, net als in het wild, kuddes die alleen uit stieren bestaan. De kuddes grazen zelf hun kruidenrijke voedsel bijeen op Nederlandse bodem. Ze worden niet bijgemest en we gebruiken geen antibiotica.
Wij houden de dieren niet voor de vleesproductie. Om wel een gezonde balans in de kuddes te behouden voor de toekomst, ontkomen we er niet aan af en toe een rund te slachten. Dit laten wij met zorg doen door specialisten in dit vak. Bovendien worden vrijwel alle delen van het rund gebruikt. Wij zijn enorm fan van het ‘Kop tot Staart eten’ en zelfs de prachtige schedels zijn in onze winkel in Assen te koop.
Longhaas bereiden
Longhaas kan als een biefstuk gebakken worden, even kort rondom in de roomboter. Rood of rosé is de longhaas namelijk het lekkerst. Daarnaast is de longhaas ook heel geschikt voor de grill of barbecue of juist fijngesneden als steak tartaar. Vergeet niet de longhaas plusminus een half uurtje voor bereiding uit de koelkast te halen zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bekijk ook eens onze receptenpagina om meer ideeën op te doen.
Longhaas snijdt u het beste dwars op de draad. Dit betekent dat wanneer de spiervezels horizontaal lopen, u het vlees verticaal snijdt en vice versa. En vraagt u zich af welke wijn goed bij longhaas past? Kies vooral een rode wijn met tannines, zuren en cassis-aroma’s. Deze bieden een mooi tegenspel bij de smaak en vezels van rood vlees. Denk aan Cabernet Sauvignon uit de Bordeaux, Australische Shiraz en Languedoc-Roussillon.
Rijping van het vlees
Wij laten het vlees na de slacht ten minste 3 weken rijpen. Wanneer wij het hebben over het rijpen van vlees, dan bedoelen wij eigenlijk dat ons vlees de tijd krijgt. Tijd om malser te worden en beter op smaak te komen.
In plaats van het vlees direct te versnijden en te verpakken, laten wij het, in het been, eerst een aantal weken ‘in de wind’ hangen. Dat gebeurd in speciale koelcellen met luchtcirculatie, bij een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur (tussen 0°C en 1°C). Vervolgens wordt het vlees versneden en vacuüm verpakt waarna het direct ingevroren wordt. Zo blijft de celstructuur van het vlees intact, en dat voorkomt dat vlees taai wordt. Voor gebruik dient de ossenhaas dus even ontdooit te worden. De beste manier hiervoor is het stuk vlees op een bord in de koelkast te leggen, bijvoorbeeld de avond van tevoren.
Super veel smaak
Heb ik voor de eerste keer gekocht. Was heerlijk. Heb het net als steak bereid. Deze keer met ui en champignons. Echt om van te genieten.
Jummy
zacht en smakelijk, uitstekend!